Weddell-zeehond

Antarctic Peninsula

Naam: Weddell-zeehond Leptonychotes weddellii)

Lengte: 2.5 tot 3.5 meter

Gewicht: 400 tot 600kg.

Verspreidingsgebied: Antarctica

Beschermingsstatus: Niet bedreigd.

Dieet: Vis, schaaldieren, krill, inktvis, garnalen, koppotigen, pinguïns, andere zeehonden.

Uiterlijk: Bruin of donker-zilver met lichter gekleurde vlekken op de buik.

Hoe voeden Weddell-zeehonden zich?

Weddell-zeehonden kunnen tot wel 80 minuten per duik onderwater blijven. Deze lange duiken dienen zowel om voedsel te vinden als om nieuwe luchtgaten in het ijs te maken. Ze kunnen tot 600 meter diep duiken.

Dat ze zo goed kunnen duiken gedurende lange periodes komt omdat ze meer rode bloedcellen en meer bloed hebben dan vergelijkbare zoogdieren, waardoor ze meer zuurstofreserves hebben.

De zeehonden hebben een geweldig zicht onderwater. Men denkt dat Weddell-zeehonden tijdens de jacht onder vissen door zwemmen en deze vervolgens lokaliseren aan de hand van licht dat door het ijs schijnt en een silhouet toont van de vis.

Tijdens de donkere wintermaanden kunnen ze hun prooien vinden met behulp van hun vibrissae (snorharen) die zeer gevoelig zijn voor bewegingen in het water.

Zijn Weddell-zeehonden sociaal?

Weddell-zeehonden komen vaak samen rond de luchtgaten in het ijs. Ze blijven daar vaak samen tijdens de Antarctische winters met slechts hun neuzen boven het water in de lucht om zo de koude winterse winden te ontwijken.

Hoe snel zwemmen Weddell-zeehonden?

De snelheid waarmee Weddell-zeehonden zwemmen is ongeveer 10 km per uur.

Hoe planten Weddell-zeehonden zich voort?

De vrouwelijke Weddell-zeehonden zijn geslachtsrijp rond de leeftijd van 3 jaar, mannetjes gewoonlijk pas rond de 7 jaar.

Het geboorteseizoen loopt van begin september tot november, afhankelijk van de breedtegraad waarop de zeehonden zich bevinden.

Het paarseizoen is erg lawaaierig - de zeehonden maken geluiden die zo luid zijn dat ze door het ijs heen gehoord kunnen worden. Het eigenlijke paren gebeurt onderwater en mannetjes bijten daarbij vaak de vrouwelijke dieren in de nek.

De geboorte gaat zeer snel, in minder dan 5 minuten. Weddell-zeehonden zijn een van de weinige soorten die soms tweelingen ter wereld brengen.

De pups zijn ongeveer 1.25 meter bij de geboorte en wegen dan rond de 25 kg. Net zoals alle zoogdieren krijgen de pups er snel een vetlaag bij dankzij de moedermelk, elke dag groeien ze ongeveer 2 kg erbij. Tegen de 7e week wegen sommige pups al rond de 100 kg.

Al deze tijd eet de moeder niet. Terwijl haar pups dus steeds dikker worden vermagerd de moeder, soms zodanig dat haar ribben zichtbaar worden.

De pups beginnen met zwemmen wanneer ze 1 tot 2 weken oud zijn. Ze kunnen dan tot 5 minuten onderwater blijven en tot 100 meter diep duiken. Het spenen begint wanneer de pups ongeveer 6 weken oud zijn en beginnen met zelfstandig te jagen.

Hoe oud worden Weddell-zeehonden?

Weddell-zeehonden leven gemiddeld 30 jaar.

Hoeveel Weddell-zeehonden leven er?

Er leven wereldwijd meer dan 800.000 Weddell-zeehonden.

Hebben Weddell-zeehonden natuurlijke vijanden?

Weddell-zeehonden worden gejaagd door Orka’s en Zeeluipaarden, die laatsten vallen meestal slechts de jongen aan.

6 Interessante weetjes over Weddell-zeehonden

  • Weddell-zeehonden zijn van alle zoogdieren degene die het meest zuidelijk leven op aarde.
  • Weddell-zeehonden zijn de meest bestudeerde zeehondensoort op Antarctica.
  • Weddell-zeehonden kregen hun naam van James Weddell, de Britse kapitein van een schip dat gebruikt werd voor de jacht op zeehonden.
  • De vrouwtjes zijn meestal iets groter en zwaarder dan de mannetjes.
  • Weddell-zeehonden hebben een membraan over hun ogen dat hen beschermt tegen opstuivende sneeuw en het zout van de oceaan.
  • Over het gehoor van Weddell-zeehonden is niets bekend.

Interessant? Deel uw waardering:

Gerelateerde reizen

Weddell Sea - Antarctic Discoverer
Tot 2000 USD korting

Weddell Sea - Antarctic Discoverer

Verken een van de mooiste zeeën van Antarctica

PLA30-19. De Weddell Sea Antarctic Discoverer cruise vaart door de ijsberg bezaaide Antarctic Sound op weg naar de oostkant van het Antarctische schiereiland. U zult een verscheidenheid aan zeehonden ontdekken, de fantastisch mooie landschappen en de luidruchtige rookeries van duizenden nestende pinguïns.

m/v Plancius

m/v Plancius

Reisdatum:

11 mrt. - 22 mrt., 2019

Prijs:

10100 USD 8100 USD 2000 USD korting

Cool Deal
Falkland Islands – South Georgia – Antarctic Peninsula
Tot 3850 USD korting

Falkland Islands – South Georgia – Antarctic Peninsula

Ontmoet wel zes soorten pinguïns!

HDS21-19. Een expeditiecruise naar de Falkland Eilanden, South Georgia en het Antarctisch Schiereiland. South Georgia wordt wel een Antarctische oase genoemd, vanwege de enorme aantallen zeevogels en zeezoogdieren die er voorkomen. Tijdens deze reis kunnen we wel 6 pinguïn soorten aan u voorstellen, samen met...

m/v Hondius

m/v Hondius

Reisdatum:

3 nov. - 23 nov., 2019

Prijs:

19200 USD 15350 USD 3850 USD korting

Antarctic Peninsula

De ‘klassieke’ Antarctica route

PLA26-19. Een reis naar het Antarctic Peninsula staat ook bekend als de ‘Klassieke Antarctische’ route. De grote sterren van Antarctica zijn de pinguïns en we kunnen tijdens deze reis met onze eigen ogen meerdere soorten van deze bijzondere vogels zien.

m/v Plancius

m/v Plancius

Reisdatum:

28 jan. - 7 feb., 2019

Prijs:

op aanvraag

Antarctic Peninsula

De ‘klassieke’ Antarctica route

OTL30-19. Een reis naar het Antarctic Peninsula staat ook bekend als de ‘Klassieke Antarctische’ route. De grote sterren van Antarctica zijn de pinguïns en we kunnen tijdens deze reis met onze eigen ogen meerdere soorten van deze bijzondere vogels zien.

m/v Ortelius

m/v Ortelius

Reisdatum:

6 feb. - 16 feb., 2019

Prijs:

op aanvraag

Antarctic Peninsula

De ‘klassieke’ Antarctica route

PLA27-19. Een reis naar het Antarctic Peninsula staat ook bekend als de ‘Klassieke Antarctische’ route. De grote sterren van Antarctica zijn de pinguïns en we kunnen tijdens deze reis met onze eigen ogen meerdere soorten van deze bijzondere vogels zien.

m/v Plancius

m/v Plancius

Reisdatum:

7 feb. - 17 feb., 2019

Prijs:

op aanvraag