Weddell-zeehond

Weddell-zeehond

Naam: Weddell-zeehond Leptonychotes weddellii)

Lengte: 2.5 tot 3.5 meter

Gewicht: 400 tot 600kg.

Verspreidingsgebied: Antarctica

Beschermingsstatus: Niet bedreigd.

Dieet: Vis, schaaldieren, krill, inktvis, garnalen, koppotigen, pinguïns, andere zeehonden.

Uiterlijk: Bruin of donker-zilver met lichter gekleurde vlekken op de buik.

Hoe voeden Weddell-zeehonden zich?

Weddell-zeehonden kunnen tot wel 80 minuten per duik onderwater blijven. Deze lange duiken dienen zowel om voedsel te vinden als om nieuwe luchtgaten in het ijs te maken. Ze kunnen tot 600 meter diep duiken.

Dat ze zo goed kunnen duiken gedurende lange periodes komt omdat ze meer rode bloedcellen en meer bloed hebben dan vergelijkbare zoogdieren, waardoor ze meer zuurstofreserves hebben.

De zeehonden hebben een geweldig zicht onderwater. Men denkt dat Weddell-zeehonden tijdens de jacht onder vissen door zwemmen en deze vervolgens lokaliseren aan de hand van licht dat door het ijs schijnt en een silhouet toont van de vis.

Tijdens de donkere wintermaanden kunnen ze hun prooien vinden met behulp van hun vibrissae (snorharen) die zeer gevoelig zijn voor bewegingen in het water.

Zijn Weddell-zeehonden sociaal?

Weddell-zeehonden komen vaak samen rond de luchtgaten in het ijs. Ze blijven daar vaak samen tijdens de Antarctische winters met slechts hun neuzen boven het water in de lucht om zo de koude winterse winden te ontwijken.

Hoe snel zwemmen Weddell-zeehonden?

De snelheid waarmee Weddell-zeehonden zwemmen is ongeveer 10 km per uur.

Hoe planten Weddell-zeehonden zich voort?

De vrouwelijke Weddell-zeehonden zijn geslachtsrijp rond de leeftijd van 3 jaar, mannetjes gewoonlijk pas rond de 7 jaar.

Het geboorteseizoen loopt van begin september tot november, afhankelijk van de breedtegraad waarop de zeehonden zich bevinden.

Het paarseizoen is erg lawaaierig - de zeehonden maken geluiden die zo luid zijn dat ze door het ijs heen gehoord kunnen worden. Het eigenlijke paren gebeurt onderwater en mannetjes bijten daarbij vaak de vrouwelijke dieren in de nek.

De geboorte gaat zeer snel, in minder dan 5 minuten. Weddell-zeehonden zijn een van de weinige soorten die soms tweelingen ter wereld brengen.

De pups zijn ongeveer 1.25 meter bij de geboorte en wegen dan rond de 25 kg. Net zoals alle zoogdieren krijgen de pups er snel een vetlaag bij dankzij de moedermelk, elke dag groeien ze ongeveer 2 kg erbij. Tegen de 7e week wegen sommige pups al rond de 100 kg.

Al deze tijd eet de moeder niet. Terwijl haar pups dus steeds dikker worden vermagert de moeder, soms zodanig dat haar ribben zichtbaar worden.

De pups beginnen met zwemmen wanneer ze 1 tot 2 weken oud zijn. Ze kunnen dan tot 5 minuten onderwater blijven en tot 100 meter diep duiken. Het spenen begint wanneer de pups ongeveer 6 weken oud zijn en beginnen met zelfstandig te jagen.

Hoe oud worden Weddell-zeehonden?

Weddell-zeehonden leven gemiddeld 30 jaar.

Hoeveel Weddell-zeehonden leven er?

Er leven wereldwijd meer dan 800.000 Weddell-zeehonden.

Hebben Weddell-zeehonden natuurlijke vijanden?

Weddell-zeehonden worden gejaagd door Orka’s en Zeeluipaarden, die laatsten vallen meestal slechts de jongen aan.

6 Interessante weetjes over Weddell-zeehonden

  • Weddell-zeehonden zijn van alle zoogdieren degene die het meest zuidelijk leven op aarde.
  • Weddell-zeehonden zijn de meest bestudeerde zeehondensoort op Antarctica.
  • Weddell-zeehonden kregen hun naam van James Weddell, de Britse kapitein van een schip dat gebruikt werd voor de jacht op zeehonden.
  • De vrouwtjes zijn meestal iets groter en zwaarder dan de mannetjes.
  • Weddell-zeehonden hebben een membraan over hun ogen dat hen beschermt tegen opstuivende sneeuw en het zout van de oceaan.
  • Over het gehoor van Weddell-zeehonden is niets bekend.

Interessant? Deel uw waardering:

Gerelateerde reizen

Het Antarctisch Schiereiland – Een echte pioniersreis

Antarctische Pioniersreis

PLA23-19. Het doel van deze unieke reis is om te komen op plekken waar zelden andere mensen voor ons aan land gegaan zijn, niet alleen bij Oceanwide Expeditions maar ook wat betreft andere Antarctische cruise operators. We betreden nieuwe paden: flexibiliteit en avontuurszin zijn daarom de sleutelwoorden tijd...

m/v Plancius

m/v Plancius

Reisdatum:

20 nov. - 30 nov., 2019

Prijs:

op aanvraag

Falkland Islands – South Georgia – Het Antarctisch Schiereiland

Ontmoet wel zes soorten pinguïns

PLA24-19. Deze Falkland Islands, South Georgia, and Antarctic Peninsula expeditiecruise is een ware droomreis voor natuurliefhebbers. De reis verkent een van de laatste echte wildernissen op aarde – een land van ongetemde, ruige schoonheid en een verrassend gevarieerd dierenleven.

m/v Plancius

m/v Plancius

Reisdatum:

30 nov. - 18 dec., 2019

Prijs:

12750 USD

Antarctica – ‘Discovery and learning’ reis

De ‘Klassieke Antarctica’ route

HDS23-19. De ‘Klassieke Antarctica’ route. Deze expeditiecruise brengt u naar de meest wonderlijke landschappen die men in een van de meest extreme gebieden op aarde kan vinden. De ster-acteurs hier zijn de pinguïns; in totaal wel 7 soorten kunnen hier met u eigen ogen gezien worden

m/v Hondius

m/v Hondius

Reisdatum:

2 dec. - 11 dec., 2019

Prijs:

6500 USD

Antarctica – ‘Discovery and learning’ reis

De ‘Klassieke Antarctica’ route

HDS24-19. De ‘Klassieke Antarctica’ route. Deze expeditiecruise brengt u naar de meest wonderlijke landschappen die men in een van de meest extreme gebieden op aarde kan vinden. De ster-acteurs hier zijn de pinguïns; in totaal wel 7 soorten kunnen hier met u eigen ogen gezien worden

m/v Hondius

m/v Hondius

Reisdatum:

11 dec. - 20 dec., 2019

Prijs:

6500 USD

Falkland Islands – South Georgia – Het Antarctisch Schiereiland

Ontmoet wel zes soorten pinguïns

OTL25-20. Deze Falkland Islands, South Georgia, and Antarctic Peninsula expeditiecruise is een ware droomreis voor natuurliefhebbers. De reis verkent een van de laatste echte wildernissen op aarde – een land van ongetemde, ruige schoonheid en een verrassend gevarieerd dierenleven.

m/v Ortelius

m/v Ortelius

Reisdatum:

16 dec., 2019 - 3 jan., 2020

Prijs:

op aanvraag