Noordse stern

Antarctic Peninsula

Naam: Noordse stern (Sterna paradisaea)

Lengte: 25 tot 40 cm.

Gewicht: 85 tot 125 g.

Verspreidingsgebied: Reizen van het noordpoolgebied naar zuidpoolgebied en terug.

Beschermingsstatus: Niet bedreigd.

Dieet: Kleine vissen, schaal- en schelpdieren.

Uiterlijk: Grijs en wit met een zwarte ‘pet’ op hun kop, een rode snavel.

Hoe voeden Noordse sternen zich?

Noordse sternen voeden zich door ‘duikvluchten’ uit te voeren op kleine prooien in het water.

Zijn Noordse sternen sociaal?

Noordse sternen leven in grote kolonies. De roep van de Noordse stern kan enorm variëren en heeft dan ook verschillende sociale functies. Zo is er bijvoorbeeld identificatie roep maar ook een speciale roep wanneer ze zich bedreigd voelen.

Hoe snel vlieg de Noordse stern?

Noordse sternen vliegen aan ongeveer 35 tot 40 km per uur.

Hoe planten Noordse sternen zich voort?

Noordse sternen zijn seksueel volwassen wanneer ze ongeveer 3 jaar oud zijn, waarna ze iedere 3 jaar nestelen. Ze vormen paartjes voor het leven en keren elk jaar terug naar dezelfde kolonie.

De paringsrituelen beginnen met de vrouwtjes die de mannetjesdieren in de lucht opjagen - dit staat bekend als de ‘hoogtevlucht’ - waarna het paar langzaam terug naar de grond afdaalt. Vervolgens brengen de mannetjes geschenken in de vorm van vis, die ze jagen tijdens de zogenaamde ‘visvlucht’. Als dit goed gaat verplaatst de hofmakerij zich naar de grond waar ze met de vleugels wijd open paraderen en pronken.

Na paring wordt een nest gebouwd in een kleine holte of verzakking in de grond. De mannetjes blijven dan ook nog vis aandragen voor de vrouwtjes. De vrouwtjes leggen maximaal 3 eieren, gemiddeld 2. Noordse sternen verdedigen hun nesten met een enorme felheid en vallen daarbij bijvoorbeeld vossen, IJsberen maar ook mensen aan door naar de hoofden te duiken en te pikken. Ze zijn daarbij zo succesvol dat andere vogelsoorten soms van dit agressieve gedrag gebruik maken en hun eigen nesten in de nabijheid van de stern bouwen. Beide ouders wisselen het uitbroeden van de eieren af. De eieren komen na 3 of 4 weken uit. De ouders voeren daarna vis aan en brengen steeds grotere stukken totdat de kuikens zichzelf kunnen voeden. Na ongeveer een maand leren de kuikens zelf te ‘duik” vissen.

Hoe oud worden Noordse sternen?

Noordse sternen leven gemiddeld 20 tot 30 jaar.

Hoeveel Noordse sternen zijn er?

Er leven wereldwijd meer dan 1.000.000 Noordse sternen.

Hebben Noordse sternen natuurlijke vijanden?

De eieren, kuikens en volwassen sternen die op het land nestelen zijn kwetsbaar voor vossen, IJsberen, katten en ook zeevogels zoals jagers.

7 weetjes over Noordse sternen

  • Noordse sternen hebben een van langste trekroutes van alle dieren. Noordse sternen die in Nederland nesten kunnen meer dan 90.000 km in een jaar afleggen.
  • Noordse sternen zullen tijdens hun leven naar schatting zo’n 2.400.000 km afleggen. Dat is evenveel als drie keer een reis naar de maan.
  • Door de wereldomspannende migratieroute van de Noordse stern beleeft deze twee zomers per jaar. Ze zien daardoor het meeste daglicht van alle dieren in de wereld.
  • Net voor een kolonie Noordse sternen aan een massale vlucht begint worden ze stil. Dit stille moment wordt in het Engels ‘dread’ genoemd (angstaanjagend).
  • Noordse sternen klappen gedurende de migratie niet continue met hun vleugels - ze zweven het grootste deel van de afstand. Ze zweven zelfs zo goed dat ze het al slapende kunnen.
  • Noordse sternen zijn net als de kolibrie een van de weinige vogelsoorten die op één punt in de lucht kunnen blijven hangen.
  • Noordse sternen nemen niet de meest directe route van het noordpoolgebied naar het zuidpoolgebied. Ze maken lange omwegen om onderweg goede voedselgebieden te vinden of om slechte weersomstandigheden te mijden. 

Interessant? Deel uw waardering:

Gerelateerde reizen

Atlantic Odyssey, Ascension Island naar Praia
Tot 210 USD korting

Atlantic Odyssey, Ascension Island naar Praia

Bezoek enkele van de meest afgelegen eilanden ter wereld

PLA36-18. Observeer hoe de natuur verandert. Tijdens de dagen op zee bestaat er een grote kans op het zien van walvissen. Wees getuige van de lente-migratie naar het noorden van noordelijke vogels zoals de Noorse stern en de Kleinste jager en vergezel ons op onze oversteek van de evenaar.

Reisdatum:

24 apr - 30 apr, 2018

Prijs:

1050 USD 840 USD 210 USD korting

Noord Spitsbergen, het Arctische vroege voorjaar

NOOe-18. Het voorjaar zit aan het einde van de Arctische winter al in de lucht. Hoewel het klimaat nog volop winters is (met sneeuw bedekte bergen en kustgebieden, met temperaturen van rond de -10 graden Celsius) zijn veel pooldieren al aanwezig. Het is nu een goede tijd om het poolgebied in zijn meest Arcti...

Reisdatum:

23 mrt - 30 mrt, 2018

Prijs:

op aanvraag

Atlantische Odyssee excl. Antarctic Peninsula

Bezoek enkele van de meest afgelegen eilanden ter wereld

PLA35-18. De Atlantic Odyssey biedt de unieke kans om een aantal van de meest afgelegen eilanden ter wereld te bezoeken. Naast South Georgia bezoekt de Atlantic Odyssey ook Tristan da Cunha, St. Helena en Ascension Island. Op deze eilanden leven vaak prachtige en vaak zeldzame planten en dierensoorten, velen...

Reisdatum:

28 mrt - 24 apr, 2018

Prijs:

7250 USD

Noord Spitsbergen, het Arctische vroege voorjaar

NOO10-18. Het voorjaar zit aan het einde van de Arctische winter al in de lucht. Hoewel het klimaat nog volop winters is (met sneeuw bedekte bergen en kustgebieden, met temperaturen van rond de -10 graden Celsius) zijn veel pooldieren al aanwezig. Het is nu een goede tijd om het poolgebied in zijn meest Arcti...

Reisdatum:

15 apr - 22 apr, 2018

Prijs:

3050 USD

Noord Spitsbergen, Arctische voorjaar

RVR16-18. Het voorjaar zit aan het einde van de Arctische winter al in de lucht. Hoewel het klimaat nog volop winters is (met sneeuw bedekte bergen en kustgebieden, met temperaturen van rond de -4 graden Celsius) zijn de pooldieren al volop aanwezig. Het is nu een goede tijd om het poolgebied in zijn meest Ar...

Reisdatum:

11 mei - 18 mei, 2018

Prijs:

3210 USD