Adéliepinguïn

Antarctic Peninsula

Naam: Adéliepinguïn (Pygoscelis adeliae)

Hoogte: 40 tot 70 cm

Gewicht: 3,5 tot 6 kg

Verspreidingsgebied: Antarctische kustgebieden

Beschermingsstatus: Gevoelig

Dieet: Krill, kleine visjes en inktvis

Uiterlijk: Zwart, witte buik. Zwarte gezichtsveren bedekken grotendeels de oranje snavel. Dunne witte cirkels rond de ogen.

Hoe jagen Adéliepinguïns?

Adéliepinguïns blijven tijdens het jagen meestal in de ondiepere kustwateren maar het is bekend dat ze soms tot wel 175 meter diep duiken. Een duik duurt gewoonlijk ongeveer 3 minuten.

Zijn Adéliepinguïns sociaal?

Tijdens het paarseizoen komen de Adéliepinguïns van de open zee naar de kustgebieden van Antarctica om kolonies te vormen die soms wel duizenden broedparen kunnen bevatten. Hoewel ze dus met vele samen kunnen voorkomen wordt de Adéliepinguïn soms een wat egoïstisch karakter toegeschreven. Een Britse wetenschapper, chirurg en luitenant bij de Royal Navy; George Murray Levick, schreef in 1910: 

“Op de plek waar ze het vaakst het water ingingen, een lange ijsrand van zo’n zes voet hoog die enkele honderden meters langs de rand van het water liep, stond de menigte net als op het pakijs aan de rand. Wanneer ze er in geslaagd waren om een van hen over de rand te duwen, staken ze allen hun nek uit en wanneer ze dan zagen dat de pionier veilig was in het water, volgden ze”.

Ze lijken ook een enorme nieuwsgierigheid te hebben die hun angst voor zelfbescherming overstijgt. 

Hoe snel kunnen Adéliepinguïns zwemmen?

Adéliepinguïns zijn zeer snelle zwemmers, hun topsnelheid bedraagt ongeveer 75 km per uur.

Hoe planten Adéliepinguïns zich voort?

Het paarseizoen begint in de Antarctische lente, rond oktober. De pinguïns maken dan nesten door steentjes in cirkels op te stapelen. Nadat de eieren in december zijn gelegd broeden de ouders om beurten op de eieren. De pinguïn die broedt eet in de tussentijd niets terwijl de andere op jacht is. Wanneer de kuikens ongeveer 3 weken oud zijn zullen beide ouders het nest verlaten en terugkeren naar zee om te jagen. De donzige kuikens verzamelen zich dan in een groep, een zogenaamde crèche, om elkaar warm te houden en voor bescherming. Ze gaan zelf jagen wanneer ze ongeveer 9 weken oud zijn, dan heeft hun donskleed plaats gemaakt voor waterdichte veren. Jonge pinguïns proberen soms te paren met niet geschikte partners – dieren van hetzelfde geslacht, kuikens die te jong zijn of zelfs dode vrouwtjes of mannetjes. De eerste beschrijvingen van dit soort gedrag, gedaan werden door dr. Levick (zie hierboven), werden niet geschikt geacht voor het publiek en werden daarom niet gepubliceerd. Adéliepinguïns kunnen over enorme afstanden migreren, wel 13.000 km per jaar, om van de jachtterritoria naar de broedgebieden te komen en weer terug.

Hoe oud worden Adéliepinguïns?

Adéliepinguïns leven in het wild gemiddeld tot zo’n 20 jaar.

Hoeveel Adéliepinguïns zijn er?

De totale populatie Adéliepinguïns wordt op ongeveer 10.000.000 volwassen dieren geschat.

Hebben Adéliepinguïns vijanden?

Adéliepinguïns worden bejaagd door zeehonden, zeevogels zoals Skua’s (die op eieren en kuikens jagen) en Orka’s.

7 Interessante weetjes over Adéliepinguïns

  • De Adéliepinguïn is genoemd naar de vrouw van de Franse poolreiziger Dumont d’Urville; Adèle. Naar haar is ook Adélie Land genoemd, een gebied in Antarctica dat geclaimd wordt door Frankrijk.
  • De grootste Adéliepinguïn kolonies kunnen uit meer dan 180.000 nesten bestaan.
  • Pygoscelis’ betekent ‘romp-potig’.
  • Adéliepinguïns volgen de zon boven Antarctica omdat gedurende de Antarctische winter de zon in de gebieden waar de Adélie’s broeden nooit volledig ondergaat.
  • Migratie routes van Adéliepinguïns kunnen tot wel 17.600 km lang zijn.
  • De Adéliepinguïn is een van de twee pinguïnsoorten die voorkomt op het vasteland van Antarctica, de andere is de Keizerspinguïn.
  • Apsley Cherry-Garrard (zie hierboven) vond Adéliepinguïns nobele dieren:

 “Wat een (Adélie-)pinguïn ook doet toont individualiteit, en hij legt zijn hele leven voor iedereen bloot. Hij kan niet wegvliegen. Ook omdat hij charmant is in alles wat hij doet, maar nog meer omdat hij strijdt tegen grotere tegenstanders dan gelijk welke andere vogel, altijd vechtend met de meest galante kracht.”

Interessant? Deel uw waardering:

Gerelateerde reizen

Antarctic Peninsula - Basecamp Ortelius

De meest actieve reis in Antarctica

OTL23A-17. Tijdens deze Basecamp reizen wordt het schip ons basiskamp, of wildernishotel, van waaruit alle activiteiten starten. We bieden “activiteitenmodules” aan die verder gaan dan ons normale programma aan land. Het schip blijft gedurende twee of drie dagen op bijzondere locaties voor anker om als comfort...

Reisdatum:

25 nov - 6 dec, 2017

Prijs:

7950 USD

Antarctic Peninsula - Basecamp Plancius

De meest actieve reis in Antarctica

PLA24-17. Tijdens deze Basecamp reizen wordt het schip ons basiskamp, of wildernishotel, van waaruit alle activiteiten starten. We bieden “activiteitenmodules” aan die verder gaan dan ons normale programma aan land. Het schip blijft gedurende twee of drie dagen op bijzondere locaties voor anker om als comfort...

Reisdatum:

18 dec - 29 dec, 2017

Prijs:

op aanvraag

Antarctic Peninsula - Basecamp Plancius

De meest actieve reis in Antarctica

PLA25-17. Tijdens deze Basecamp reizen wordt het schip ons basiskamp, of wildernishotel, van waaruit alle activiteiten starten. We bieden “activiteitenmodules” aan die verder gaan dan ons normale programma aan land. Het schip blijft gedurende twee of drie dagen op bijzondere locaties voor anker om als comfort...

Reisdatum:

29 dec, 2017 - 9 jan, 2018

Prijs:

op aanvraag

Antarctic Peninsula

The 'Classic Antarctic' route

OTL26-18. The 'Classic Antarctic' route. This cruise delivers you to wondrous landscapes found in one of the harshest environments on Earth. The great star-actors of Antarctica are the penguins and in total seven species could appear before your very own eyes.

Reisdatum:

3 jan - 13 jan, 2018

Prijs:

10250 USD

Antarctic Peninsula

De ‘klassieke’ Antarctica route

PLA26-18. Een reis naar het Antarctic Peninsula staat ook bekend als de ‘Klassieke Antarctische’ route. De grote sterren van Antarctica zijn de pinguïns en we kunnen tijdens deze reis met onze eigen ogen meerdere soorten van deze bijzondere vogels zien.

Reisdatum:

9 jan - 19 jan, 2018

Prijs:

op aanvraag