Adéliepinguïn

Antarctic Peninsula

Naam: Adéliepinguïn (Pygoscelis adeliae)

Hoogte: 40 tot 70 cm

Gewicht: 3,5 tot 6 kg

Verspreidingsgebied: Antarctische kustgebieden

Beschermingsstatus: Gevoelig

Dieet: Krill, kleine visjes en inktvis

Uiterlijk: Zwart, witte buik. Zwarte gezichtsveren bedekken grotendeels de oranje snavel. Dunne witte cirkels rond de ogen.

Hoe jagen Adéliepinguïns?

Adéliepinguïns blijven tijdens het jagen meestal in de ondiepere kustwateren maar het is bekend dat ze soms tot wel 175 meter diep duiken. Een duik duurt gewoonlijk ongeveer 3 minuten.

Zijn Adéliepinguïns sociaal?

Tijdens het paarseizoen komen de Adéliepinguïns van de open zee naar de kustgebieden van Antarctica om kolonies te vormen die soms wel duizenden broedparen kunnen bevatten. Hoewel ze dus met vele samen kunnen voorkomen wordt de Adéliepinguïn soms een wat egoïstisch karakter toegeschreven. Een Britse wetenschapper, chirurg en luitenant bij de Royal Navy; George Murray Levick, schreef in 1910: 

“Op de plek waar ze het vaakst het water ingingen, een lange ijsrand van zo’n zes voet hoog die enkele honderden meters langs de rand van het water liep, stond de menigte net als op het pakijs aan de rand. Wanneer ze er in geslaagd waren om een van hen over de rand te duwen, staken ze allen hun nek uit en wanneer ze dan zagen dat de pionier veilig was in het water, volgden ze”.

Ze lijken ook een enorme nieuwsgierigheid te hebben die hun angst voor zelfbescherming overstijgt. 

Hoe snel kunnen Adéliepinguïns zwemmen?

Adéliepinguïns zijn zeer snelle zwemmers, hun topsnelheid bedraagt ongeveer 75 km per uur.

Hoe planten Adéliepinguïns zich voort?

Het paarseizoen begint in de Antarctische lente, rond oktober. De pinguïns maken dan nesten door steentjes in cirkels op te stapelen. Nadat de eieren in december zijn gelegd broeden de ouders om beurten op de eieren. De pinguïn die broedt eet in de tussentijd niets terwijl de andere op jacht is. Wanneer de kuikens ongeveer 3 weken oud zijn zullen beide ouders het nest verlaten en terugkeren naar zee om te jagen. De donzige kuikens verzamelen zich dan in een groep, een zogenaamde crèche, om elkaar warm te houden en voor bescherming. Ze gaan zelf jagen wanneer ze ongeveer 9 weken oud zijn, dan heeft hun donskleed plaats gemaakt voor waterdichte veren. Jonge pinguïns proberen soms te paren met niet geschikte partners – dieren van hetzelfde geslacht, kuikens die te jong zijn of zelfs dode vrouwtjes of mannetjes. De eerste beschrijvingen van dit soort gedrag, gedaan werden door dr. Levick (zie hierboven), werden niet geschikt geacht voor het publiek en werden daarom niet gepubliceerd. Adéliepinguïns kunnen over enorme afstanden migreren, wel 13.000 km per jaar, om van de jachtterritoria naar de broedgebieden te komen en weer terug.

Hoe oud worden Adéliepinguïns?

Adéliepinguïns leven in het wild gemiddeld tot zo’n 20 jaar.

Hoeveel Adéliepinguïns zijn er?

De totale populatie Adéliepinguïns wordt op ongeveer 10.000.000 volwassen dieren geschat.

Hebben Adéliepinguïns vijanden?

Adéliepinguïns worden bejaagd door zeehonden, zeevogels zoals Skua’s (die op eieren en kuikens jagen) en Orka’s.

7 Interessante weetjes over Adéliepinguïns

  • De Adéliepinguïn is genoemd naar de vrouw van de Franse poolreiziger Dumont d’Urville; Adèle. Naar haar is ook Adélie Land genoemd, een gebied in Antarctica dat geclaimd wordt door Frankrijk.
  • De grootste Adéliepinguïn kolonies kunnen uit meer dan 180.000 nesten bestaan.
  • Pygoscelis’ betekent ‘romp-potig’.
  • Adéliepinguïns volgen de zon boven Antarctica omdat gedurende de Antarctische winter de zon in de gebieden waar de Adélie’s broeden nooit volledig ondergaat.
  • Migratie routes van Adéliepinguïns kunnen tot wel 17.600 km lang zijn.
  • De Adéliepinguïn is een van de twee pinguïnsoorten die voorkomt op het vasteland van Antarctica, de andere is de Keizerspinguïn.
  • Apsley Cherry-Garrard (zie hierboven) vond Adéliepinguïns nobele dieren:

 “Wat een (Adélie-)pinguïn ook doet toont individualiteit, en hij legt zijn hele leven voor iedereen bloot. Hij kan niet wegvliegen. Ook omdat hij charmant is in alles wat hij doet, maar nog meer omdat hij strijdt tegen grotere tegenstanders dan gelijk welke andere vogel, altijd vechtend met de meest galante kracht.”

Interessant? Deel uw waardering:

Gerelateerde reizen

Weddell Sea – Op zoek naar de Keizerspinguïn, incl. Helikopters
Tot 1600 USD korting

Weddell Sea – Op zoek naar de Keizerspinguïn, incl. Helikopters

Op zoek naar de bijzondere Keizerspinguïn.

OTL22-19. Een gedurfde expeditiecruise, deze reis naar het gebied van de Keizerspinguïns bij Snow Hill Island in de Weddell Sea. Er wordt tijdens deze bijzondere reis gebruik gemaakt van helikopters. Er worden vele bijzondere diersoorten verwacht tijdens deze reis, zoals Ezels en Adéliepinguïns.

m/v Ortelius

m/v Ortelius

Reisdatum:

14 nov. - 24 nov., 2019

Prijs:

12950 USD 11350 USD 1600 USD korting

Falkland Islands – South Georgia – Antarctic Peninsula

Ontmoet wel zes soorten pinguïns!

HDS21-19. Een expeditiecruise naar de Falkland Eilanden, South Georgia en het Antarctisch Schiereiland. South Georgia wordt wel een Antarctische oase genoemd, vanwege de enorme aantallen zeevogels en zeezoogdieren die er voorkomen. Tijdens deze reis kunnen we wel 6 pinguïn soorten aan u voorstellen, samen met...

m/v Hondius

m/v Hondius

Reisdatum:

3 nov. - 23 nov., 2019

Prijs:

12500 USD

Antarctica - Basecamp
Tot 1900 USD korting

Antarctica - Basecamp

De beste actieve reis in Antarctica

OTL21-19. Een Antarctic Peninsula Basecamp expeditiecruise biedt sportieve activiteiten om Antarctica te verkennen. De expeditie geeft u de mogelijkheid om te wandelen, om te sneeuwschoenwandelen, kajakken, bergsporten en zelfs om te kamperen onder de zuidelijke poolhemel.

m/v Ortelius

m/v Ortelius

Reisdatum:

3 nov. - 14 nov., 2019

Prijs:

op aanvraag

Het Antarctisch Schiereiland – Een echte pioniersreis

Antarctische Pioniersreis

PLA23-19. Het doel van deze unieke reis is om te komen op plekken waar zelden andere mensen voor ons aan land gegaan zijn, niet alleen bij Oceanwide Expeditions maar ook wat betreft andere Antarctische cruise operators. We betreden nieuwe paden: flexibiliteit en avontuurszin zijn daarom de sleutelwoorden tijd...

m/v Plancius

m/v Plancius

Reisdatum:

20 nov. - 30 nov., 2019

Prijs:

9950 USD

Falkland Islands – South Georgia – Het Antarctisch Schiereiland

Ontmoet wel zes soorten pinguïns

PLA24-19. Deze Falkland Islands, South Georgia, and Antarctic Peninsula expeditiecruise is een ware droomreis voor natuurliefhebbers. De reis verkent een van de laatste echte wildernissen op aarde – een land van ongetemde, ruige schoonheid en een verrassend gevarieerd dierenleven.

m/v Plancius

m/v Plancius

Reisdatum:

30 nov. - 18 dec., 2019

Prijs:

op aanvraag