Wenkbrauwalbatros

Wenkbrauwalbatros

Naam: Wenkbrauwalbatros (Thalassarche melanophris)

Lengte: 80 tot 100 cm.

Gewicht: 3 tot 5 kg.

Verspreidingsgebied: Zuidelijke oceanen.

Beschermingsstatus: Gevoelig

Dieet: Aas, schaaldieren, vis, afval van vissersboten, inktvis.

Uiterlijk: Wit, grijze tot zwart vleugels. Geeloranje snavel. Zwarte ‘wenkbrauw’ boven de ogen.

Hoe voeden Wenkbrauwalbatrossen zich?

Wenkbrauwalbatrossen zijn opportunistische eters, ze voeden zich met alles wat ze te pakken kunnen krijgen. Ze staan erom bekend dat ze voedsel van andere vogels proberen te stelen en volgen vaak ook vissersboten vanwege het visafval dat overboord wordt gezet.

Op zee jagen ze voornamelijk op vissen die net onder het wateroppervlak zwemmen maar ze kunnen tot wel 5 meter diep duiken.

Zijn Wenkbrauwalbatrossen sociaal?

Wenkbrauwalbatrossen worden bij het foerageren redelijk vaak waargenomen in groepen met soortgenoten of andere vogelsoorten. Dit is echter niet erg ‘sociaal’ want ze proberen ook het voedsel van de andere vogels te stelen.

Hoe snel vliegen Wenkbrauwalbatrossen?

Wenkbrauwalbatrossen kunnen snelheden tot 110 km per uur halen, afhankelijk van de windrichting.

Hoe planten Wenkbrauwalbatrossen zich voort?

Bijna alle Wenkbrauwalbatrossen maken hun nesten op de randen van kliffen of rotsen, behalve op de Falklandeilanden, waar de nesten in de vlakke graslanden aan de kust worden gemaakt.

Het broedseizoen varieert een beetje, afhankelijk van waar in de wereld de vogel broedt, het loopt van ongeveer eind september tot begin november.

Wenkbrauwalbatrossen zijn monogaam en paren voor het leven.

Ze leggen één ei. De ouders zullen het ei gedurende ongeveer 70 dagen om beurten uitbroeden, waarna het nog 4 maanden duurt voordat de kuikens hun eerste vlucht maken.

De jongen keren naar dezelfde broedkolonie terug na ongeveer drie jaar op zee te zijn geweest, maar gewoonlijk is dit de eerste jaren vooral om de paarrituelen te oefenen, ze paren meestal niet voor ze minstens 7 jaar oud zijn.

Hoe oud worden Wenkbrauwalbatrossen?

Wenkbrauwalbatrossen kunnen tot ongeveer 70 jaar oud worden.

Hoeveel Wenkbrauwalbatrossen zijn er?

Schattingen gaan uit van een wereldpopulatie van Wenkbrauwalbatrossen van ruim 1.2 miljoen.

Hebben Wenkbrauwalbatrossen natuurlijke vijanden?

De eieren en kuikens van Wenkbrauwalbatrossen zijn een prooi voor ratten. Hun nestgebieden kunnen ook verwoest worden door de holen die konijnen graven.

7 Interessante weetjes over Wenkbrauwalbatrossen

  • De Wenkbrauwalbatros is het meest voorkomende en meest verspreide lid van de Diomedeida familie.
  • Wenkbrauwalbatrossen maken een soort stinkende olie aan in hun maag welke ze kunnen uitspuwen naar aanvallers of die wordt gebruikt als voedsel voor de jongen maar ook als bron van voedingsstoffen tijdens lange vluchten.
  • Net zoals de andere leden van de Procellariiformes, of buissnaveligen, scheiden albatrossen een geconcentreerde zoutoplossing uit via de neusbuis zodat deze vogels de overdaad aan zout kwijt kunnen raken, welke ze binnenkrijgen tijdens het voeden.
  • Melanophris komt van de Griekse woorden melas of melanos wat ‘zwart’ betekent en ophris wat ‘wenkbrauw’ betekent, dat verwijst uiteraard naar de onderscheidende zwarte wenkbrauw die te zien is boven de ogen van de vogel.
  • Wenkbrauwalbatrossen leven overwegend pelagisch (exclusief op zee), en komen enkel aan land om te broeden.
  • Ongeveer 75% van de wereldpopulatie Wenkbrauwalbatrossen broedt op de Falklandeilanden en de eilanden van South Georgia.
  • De hartslag van een vliegende Wenkbrauwalbatros is bijna hetzelfde als wanneer deze uitrust. Dat komt omdat de vogel dankzij zijn grote vleugels enorm goed kan zweven.

Gerelateerde reizen

Falkland Islands – South Georgia – Antarctic Peninsula - Vogelspotten

Ontmoet wel zes soorten pinguïns!

OTL21-21 Een expeditiecruise naar de Falkland Eilanden, South Georgia en het Antarctisch Schiereiland. South Georgia wordt wel een Antarctische oase genoemd, vanwege de enorme aantallen zeevogels en zeezoogdieren die er voorkomen. Tijdens deze reis kunnen we...

m/v Ortelius

m/v Ortelius

Reisdatum:

25 okt. - 14 nov., 2021

Prijs:

12600 USD

Falkland Islands – South Georgia – Antarctic Peninsula

Ontmoet wel zes soorten pinguïns!

HDS21-21 Een expeditiecruise naar de Falkland Eilanden, South Georgia en het Antarctisch Schiereiland. South Georgia wordt wel een Antarctische oase genoemd, vanwege de enorme aantallen zeevogels en zeezoogdieren die er voorkomen. Tijdens deze reis kunnen we...

m/v Hondius

m/v Hondius

Reisdatum:

6 nov. - 26 nov., 2021

Prijs:

12600 USD

Antarctica - Basecamp

De beste actieve reis in Antarctica

PLA22-21 Een Antarctic Peninsula Basecamp expeditiecruise biedt sportieve activiteiten om Antarctica te verkennen. De expeditie geeft u de mogelijkheid om te wandelen, om te sneeuwschoenwandelen, kajakken, bergsporten en zelfs om te kamperen onder de zuidelijke...

m/v Plancius

m/v Plancius

Reisdatum:

11 nov. - 23 nov., 2021

Prijs:

8500 USD

Weddell Sea – Op zoek naar de Keizerspinguïn, incl. Helikopters

Op zoek naar de bijzondere Keizerspinguïn.

OTL22-21 Een gedurfde expeditiecruise, deze reis naar het gebied van de Keizerspinguïns bij Snow Hill Island in de Weddell Sea. Er wordt tijdens deze bijzondere reis gebruik gemaakt van helikopters. Er worden vele bijzondere diersoorten verwacht tijdens deze...

m/v Ortelius

m/v Ortelius

Reisdatum:

14 nov. - 24 nov., 2021

Prijs:

11300 USD

Falkland Islands – South Georgia – SOLAR ECLIPSE – Antarctic Peninsula

A riveting cosmic event only fully experienced along a narrow terrestrial pathway

PLAEC-21 Though you can see the total solar eclipse along a few key path locations around the globe, none of them offers as unique a “venue” as Antarctica. Combine that with everything else you’ll enjoy during this voyage and you end up with one truly exceptional...

m/v Plancius

m/v Plancius

Reisdatum:

23 nov. - 12 dec., 2021

Prijs:

16400 USD

Loading