Krabbeneter

Antarctic Peninsula

Naam: Krabbeneter (Lobodon carcinophaga)

Lengte: 2,6 meter.

Gewicht: 200 tot 300kg.

Verspreidingsgebied: Antarctische kust.

Beschermingsstatus: Niet bedreigd.

Dieet: Krill, inktvissen en vis.

Uiterlijk: Lichtgrijs of wit.

Hoe voeden Krabbeneters zich?

Krabbeneters hebben een unieke aanpassing om zich te kunnen voeden - ze hebben een zeefachtige structuur van tanden ontwikkeld om zo krill uit het water te kunnen filteren, een beetje zoals de baleinen van walvissen. Ze happen water met krill naar binnen, sluiten hun kaken en spuwen het water vervolgens naar buiten langs de gespecialiseerde tanden waardoor het krill in de bek blijft. Het dieet van Krabbeneters bestaat voor 95% uit krill.

Krabbeneters foerageren meestal ‘s nachts. Ze kunnen meer dan 400 meter diep duiken, gewoonlijk gaan hun duiken echter tot rond de 30 meter. Een foerageer sessie kan wel 16 uur duren en uit honderden duiken bestaan.

Zijn Krabbeneters sociaal?

Krabbeneters zijn waarschijnlijk de sociaalste dieren van alle Antarctische zeehonden. Als ze jong zijn jagen ze vaak samen in groepen die soms uit wel duizenden soortgenoten kunnen bestaan. Als ze ouder worden zijn ze meer geneigd om alleen of in kleine groepen van 3 tot 4 dieren te foerageren.

Hoe snel kunnen Krabbeneters zich voortbewegen?

Op het land hebben ze een bijna slangachtige methode om te bewegen, ze schuiven hun voor- en achterkant heen en weer in een krommende beweging. Op die manier kunnen ze voor een korte sprint een snelheid van wel zo’n 25 km per uur halen. In het water halen ze snelheden tot bijna 13 km per uur.

Hoe planten Krabbeneters zich voort?

Krabbeneters zijn geslachtsrijp wanneer ze ongeveer 3 jaar oud zijn. De draagtijd bedraagt zo’n 11 maanden. Het geboorteseizoen loopt van september tot en met december. Anders dan bij andere soorten zeehonden trekken de Krabbeneters-vrouwtjes zich alleen terug op het ijs om te werpen. Wanneer de pups geboren worden zijn ze ongeveer 120 cm lang en wegen ze 25 kg. Zich voedend met de vetrijke moedermelk zullen ze met ongeveer 4 kg aan lichaamsgewicht per dag toenemen totdat ze na 2 tot 3 weken gespeend worden. Op dat moment wegen ze bijna 100 kg. Een volwassen mannetjesdier (niet de vader) zal voor moeder en pup zorgen tot de pup gespeend is. Op dat moment is het vrouwtje weer klaar om te paren.  De moeder heeft tegen die tijd ongeveer de helft van haar lichaamsgewicht verloren. De pups worden geboren met een lichtbruine dons vacht die ze verliezen wanneer ze gespeend worden. Het lichtbruine dons wordt dan vervangen door een donkerbruine vacht die lichter is op de buik. Deze vacht zal in de loop der tijd steeds lichter worden waardoor oudere dieren een lichtgrijze kleur kunnen hebben. 

Hoe oud kunnen Krabbeneters worden?

Krabbeneters kunnen in het wild maximaal 40 jaar worden.

Hoeveel Krabbeneters leven er op de aarde?

Schattingen van de wereldpopulatie Krabbeneters variëren enorm - van 7.000.000 tot 75.000.000.

Hebben Krabbeneters natuurlijke vijanden?

De pups van Krabbeneters zijn een prooi voor Zeeluipaarden. Zowel de jongen als de volwassen dieren worden soms gegeten door Orka’s.

7 Interessante weetjes over Krabbeneters

  • De Krabbeneter is wellicht het meest voorkomende grote zoogdier op aarde en is veruit de meest voorkomende soort zeehond.
  • De wetenschappelijke namen ‘Lobodon’ en ‘carcinophaga’ betekenen respectievelijk ‘kwab-getand’ en ‘Krabbeneter’. Ondanks deze naam eten Krabbeneters geen krabben.
  • Kadavers van Krabbeneters zijn opmerkelijk ver in het binnenland gevonden, wel meer dan 100 km verwijderd van de kust.
  • Krabbeneters hebben vaak littekens, het resultaat van ontmoetingen met Zeeluipaarden.
  • Krabbeneters gebruiken soms ademgaten in het ijs die gemaakt zijn door Weddell-zeehonden. Soms jagen ze zelfs jonge Weddell-zeehonden weg om zo de exclusieve rechten te hebben op een bepaald luchtgat.
  • Als ze zich bedreigd voelen zullen Krabbeneters grommen, sissen, hun tanden laten zien en verschillende keren omrollen. Dit is waarschijnlijk een tactiek die ze gebruiken om aan Orka’s en Zeeluipaarden te ontsnappen. 
  • De unieke zeef-achtige tanden van de Krabbeneters worden beschouwd als de meest gespecialiseerde tanden van alle vleeseters. 

Interessant? Deel uw waardering:

Gerelateerde reizen

Antarctic Peninsula – De Pool cirkel. Een walvissafari en ontdekkingsreis naar het diepe zuiden
Tot 1900 USD korting

Antarctic Peninsula – De Pool cirkel. Een walvissafari en ontdekkingsreis naar het diepe zuiden

Walvissafari

OTL33-19. Deze expeditiecruise naar het Antarctisch Schiereiland en de Poolcirkel neem u diep het Antarctisch gebied in, tot over de Zuidpoolcirkel. De reis gaat door waterwegen die frequent door walvissen bezocht worden; Bultruggen, Dwergvinvissen en Vinvissen. We ankeren op diverse mooie plaatsen waardoor u...

m/v Ortelius

m/v Ortelius

Reisdatum:

18 mrt. - 31 mrt., 2019

Prijs:

10200 USD 8300 USD 1900 USD korting

Falklands - Zuid-Georgia - Antarctic Peninsula

Ontmoet wel 6 soorten pinguïns!

PLA24-18. Alle Antarctische en sub-Antarctische hoogtepunten in één reis, met spectaculaire landingen op de Falkland Islands en ontmoetingen met Wenkbrauw albatrossen en Rots pinguïns. Deze reis omvat ook vier dagen in South Georgia, waarschijnlijk de mooiste plek op aarde. Bereidt u voor op tienduizenden Kon...

m/v Plancius

m/v Plancius

Reisdatum:

22 dec., 2018 - 9 jan., 2019

Prijs:

op aanvraag

Falklands - Zuid-Georgia - Antarctic Peninsula

Ontmoet wel 6 soorten pinguïns!

PLA25-18. Alle Antarctische en sub-Antarctische hoogtepunten in één reis, met spectaculaire landingen op de Falkland Islands en ontmoetingen met Wenkbrauw albatrossen en Rots pinguïns. Deze reis omvat ook vier dagen in South Georgia, waarschijnlijk de mooiste plek op aarde. Bereidt u voor op tienduizenden Kon...

m/v Plancius

m/v Plancius

Reisdatum:

9 jan. - 28 jan., 2019

Prijs:

op aanvraag

Antarctic Peninsula

De ‘klassieke’ Antarctica route

PLA26-19. Een reis naar het Antarctic Peninsula staat ook bekend als de ‘Klassieke Antarctische’ route. De grote sterren van Antarctica zijn de pinguïns en we kunnen tijdens deze reis met onze eigen ogen meerdere soorten van deze bijzondere vogels zien.

m/v Plancius

m/v Plancius

Reisdatum:

28 jan. - 7 feb., 2019

Prijs:

op aanvraag

Antarctic Peninsula

De ‘klassieke’ Antarctica route

OTL30-19. Een reis naar het Antarctic Peninsula staat ook bekend als de ‘Klassieke Antarctische’ route. De grote sterren van Antarctica zijn de pinguïns en we kunnen tijdens deze reis met onze eigen ogen meerdere soorten van deze bijzondere vogels zien.

m/v Ortelius

m/v Ortelius

Reisdatum:

6 feb. - 16 feb., 2019

Prijs:

op aanvraag