Krabbeneter

Antarctic Peninsula

Naam: Krabbeneter (Lobodon carcinophaga)
Lengte: 2,6 meter.
Gewicht: 200 tot 300kg.
Verspreidingsgebied: Antarctische kust.
Beschermingsstatus: Niet bedreigd.
Dieet: Krill, inktvissen en vis.
Uiterlijk: Lichtgrijs of wit.

Hoe voeden Krabbeneters zich?

Krabbeneters hebben een unieke aanpassing om zich te kunnen voeden - ze hebben een zeefachtige structuur van tanden ontwikkeld om zo krill uit het water te kunnen filteren, een beetje zoals de baleinen van walvissen. Ze happen water met krill naar binnen, sluiten hun kaken en spuwen het water vervolgens naar buiten langs de gespecialiseerde tanden waardoor het krill in de bek blijft. Het dieet van Krabbeneters bestaat voor 95% uit krill.

Krabbeneters foerageren meestal ‘s nachts. Ze kunnen meer dan 400 meter diep duiken, gewoonlijk gaan hun duiken echter tot rond de 30 meter. Een foerageer sessie kan wel 16 uur duren en uit honderden duiken bestaan.

Zijn Krabbeneters sociaal?

Krabbeneters zijn waarschijnlijk de sociaalste dieren van alle Antarctische zeehonden. Als ze jong zijn jagen ze vaak samen in groepen die soms uit wel duizenden soortgenoten kunnen bestaan. Als ze ouder worden zijn ze meer geneigd om alleen of in kleine groepen van 3 tot 4 dieren te foerageren.

Hoe snel kunnen Krabbeneters zich voortbewegen?

Op het land hebben ze een bijna slangachtige methode om te bewegen, ze schuiven hun voor- en achterkant heen en weer in een krommende beweging. Op die manier kunnen ze voor een korte sprint een snelheid van wel zo’n 25 km per uur halen. In het water halen ze snelheden tot bijna 13 km per uur.

Hoe planten Krabbeneters zich voort?

Krabbeneters zijn geslachtsrijp wanneer ze ongeveer 3 jaar oud zijn. De draagtijd bedraagt zo’n 11 maanden. Het geboorteseizoen loopt van september tot en met december. Anders dan bij andere soorten zeehonden trekken de Krabbeneters-vrouwtjes zich alleen terug op het ijs om te werpen. Wanneer de pups geboren worden zijn ze ongeveer 120 cm lang en wegen ze 25 kg. Zich voedend met de vetrijke moedermelk zullen ze met ongeveer 4 kg aan lichaamsgewicht per dag toenemen totdat ze na 2 tot 3 weken gespeend worden. Op dat moment wegen ze bijna 100 kg. Een volwassen mannetjesdier (niet de vader) zal voor moeder en pup zorgen tot de pup gespeend is. Op dat moment is het vrouwtje weer klaar om te paren.  De moeder heeft tegen die tijd ongeveer de helft van haar lichaamsgewicht verloren. De pups worden geboren met een lichtbruine dons vacht die ze verliezen wanneer ze gespeend worden. Het lichtbruine dons wordt dan vervangen door een donkerbruine vacht die lichter is op de buik. Deze vacht zal in de loop der tijd steeds lichter worden waardoor oudere dieren een lichtgrijze kleur kunnen hebben. 

Hoe oud kunnen Krabbeneters worden?

Krabbeneters kunnen in het wild maximaal 40 jaar worden.

Hoeveel Krabbeneters leven er op de aarde?

Schattingen van de wereldpopulatie Krabbeneters variëren enorm - van 7.000.000 tot 75.000.000.

Hebben Krabbeneters natuurlijke vijanden?

De pups van Krabbeneters zijn een prooi voor Zeeluipaarden. Zowel de jongen als de volwassen dieren worden soms gegeten door Orka’s.

7 Interessante weetjes over Krabbeneters

  • De Krabbeneter is wellicht het meest voorkomende grote zoogdier op aarde en is veruit de meest voorkomende soort zeehond.
  • De wetenschappelijke namen ‘Lobodon’ en ‘carcinophaga’ betekenen respectievelijk ‘kwab-getand’ en ‘Krabbeneter’. Ondanks deze naam eten Krabbeneters geen krabben.
  • Kadavers van Krabbeneters zijn opmerkelijk ver in het binnenland gevonden, wel meer dan 100 km verwijderd van de kust.
  • Krabbeneters hebben vaak littekens, het resultaat van ontmoetingen met Zeeluipaarden.
  • Krabbeneters gebruiken soms ademgaten in het ijs die gemaakt zijn door Weddell-zeehonden. Soms jagen ze zelfs jonge Weddell-zeehonden weg om zo de exclusieve rechten te hebben op een bepaald luchtgat.
  • Als ze zich bedreigd voelen zullen Krabbeneters grommen, sissen, hun tanden laten zien en verschillende keren omrollen. Dit is waarschijnlijk een tactiek die ze gebruiken om aan Orka’s en Zeeluipaarden te ontsnappen. 
  • De unieke zeef-achtige tanden van de Krabbeneters worden beschouwd als de meest gespecialiseerde tanden van alle vleeseters. 

Interessant? Deel uw waardering:

Gerelateerde reizen

Antarctic Peninsula - Basecamp Ortelius

De meest actieve reis in Antarctica

OTL31-18. Tijdens deze Basecamp reizen wordt het schip ons basiskamp, of wildernishotel, van waaruit alle activiteiten starten. We bieden “activiteitenmodules” aan die verder gaan dan ons normale programma aan land. Het schip blijft gedurende twee of drie dagen op bijzondere locaties voor anker om als comfort...

Reisdatum:

3 mrt - 14 mrt, 2018

Prijs:

op aanvraag

Antarctic Peninsula - Poolcirkel

Steek de Poolcirkel over

PLA30-18. Deze poolcirkel en Antarctisch Schiereiland cruise passeert wateren waarin we verschillende soorten walvissen hopen te spotten en brengt u verder in het zuiden van Antarctica, waarbij u de poolcirkel zal oversteken. Tevens biedt deze reis de kans om te wandelen, kajakken en te duiken in de Antarctis...

Reisdatum:

8 mrt - 19 mrt, 2018

Prijs:

10250 USD

Antarctic Peninsula - Poolcirkel, Walvis Safari
Tot 2200 USD korting

Antarctic Peninsula - Poolcirkel, Walvis Safari

Op zoek naar walvissen

OTL32-18. Deze poolcirkel en Antarctisch Schiereiland cruise brengt u in wateren waarin we verschillende soorten walvissen hopen te spotten. eWe varen dieper naar het zuiden van Antarctica, waarbij u de poolcirkel zal oversteken. Tevens biedt deze reis de kans om te wandelen, kajakken en te duiken in de Anta...

Reisdatum:

14 mrt - 28 mrt, 2018

Prijs:

10850 USD

Antarctic Peninsula - Walvis spotten

Op zoek naar de reuzen van de zee

PLA31-18. Een reis naar het Antarctic Peninsula staat ook bekend als de ‘Klassieke Antarctische’ route. De grote sterren van Antarctica zijn de pinguïns en we kunnen tijdens deze reis met onze eigen ogen meerdere soorten van deze bijzondere vogels zien.

Reisdatum:

19 mrt - 28 mrt, 2018

Prijs:

7050 USD

Atlantische Odyssee, incl. Antarctic Peninsula

Bezoek enkele van de meest afgelegen eilanden ter wereld

PLA33-18. De Atlantic Odyssey biedt de unieke kans om een aantal van de meest afgelegen eilanden ter wereld te bezoeken. Naast het Antarctic Peninsula, de South Shetland Islands, South Georgia en de South Orkney Islands bezoekt de Atlantic Odyssey ook nog Tristan da Cunha, St. Helena en Ascension Island. Op d...

Reisdatum:

19 mrt - 24 apr, 2018

Prijs:

op aanvraag