Ezelspinguïn

Antarctic Peninsula

Naam: Ezelspinguïn (Pygoscelis papua)

Lengte: 50 tot 90 cm.

Gewicht: 4,5 - 8.5 kg

Verspreidingsgebied: Antarctica

Beschermingsstatus: Gevoelig

Dieet: Schaaldieren (krill), vis, inktvis.

Uiterlijk: Zwarte rug en kop, witte buik, een witte streep van oog tot oog langs de bovenkant van het kop.

Hoe voeden Ezelspinguïns zich?

Ezelspinguïns staan erom bekend dat wanneer ze op zoek zijn naar voedsel ze soms wel 450 duiken per dag maken. Ze kunnen tot 200 meter diep duiken en tot 7 minuten onderwater blijven. Hoewel ze bij voorkeur in de buurt van de kust blijven zijn Ezelspinguïns gespot zo’n 26 km ver de zee op.

Zijn Ezelspinguïns sociaal?

Ezelspinguïns hebben de neiging om dicht bij hun eigen kolonie te blijven, ook na het paarseizoen, hoewel de pinguïns uit de meer zuidelijke Ezelspinguïn kolonies zich iets vaker verder verspreiden.

Hoe snel kunnen Ezelspinguïns zwemmen?

Ezelspinguïns zijn de snelst zwemmende pinguïns, ze kunnen zwemsnelheden bereiken van wel 36 km per uur.

Hoe planten Ezelspinguïns zich voort?

Ezelspinguïns broeden op kusten met relatief ondiep water. De kolonies zijn verspreid over veel van de sub-Antarctische eilanden en het Antarctische Schiereiland. Er worden steentjes gebruikt om een nest te bouwen en de gevechten over die stenen kunnen er heel fel aan toegaan. Soms zijn stenen een gift die mannetjes aan vrouwtjes geven om hen het hof te maken. De periode waarin de eieren gelegd worden verschild sterk per regio waar gebroed wordt. In de mildere regionen vindt het broeden al plaats vanaf juni maar in koudere gebieden is de periode waarin eieren gelegd worden meestal verlaat tot december. Ezelspinguïns zijn relatief monogaam, soms slechts 1 seizoen maar ook wel 3 paarseizoenen lang, maar daarna vinden ze meestal een nieuwe partner. De mannetjes verleiden de vrouwtjes door het geven van stenen en door in de lucht te ‘trompetteren’. Als een vrouwtje een mannetje kiest dan richten ze allebei hun snavel richting het nest dat het vrouwtje heeft gebouwd. Het vrouwtje legt gemiddeld 2 eieren die elk ongeveer 130 g wegen. De ouders wisselen dagelijks af bij het broeden. De broedperiode duurt ongeveer 35 dagen en de kuikens blijven dan nog 30 dagen in het nest voordat ze ‘crèches’ vormen samen met de andere kuikens om beschermd te zijn en warm te blijven tot ze voor zichzelf kunnen zorgen. Het zal dan nog ongeveer een maand duren voordat de kuikens de donsveren verliezen en waterdichte veren krijgen, op dat moment zijn ze klaar om erop uit te trekken naar zee.

Hoe oud worden Ezelspinguïns?

Ezelspinguïns leven gemiddeld 15 tot 20 jaar.

Hoeveel Ezelspinguïns zijn er?

Schattingen gaan ervan uit dat de populatie Ezelspinguïns meer dan 600.000 bedraagt.

Hebben Ezelspinguïns natuurlijke vijanden?

Andere zeevogels zoals skua’s (jagers) proberen vaak eieren of kuikens te stelen. In het water moeten de pinguïns uitkijken voor Zeeluipaarden, Orka’s en zeeleeuwen.

8 Interessante weetjes over Ezelspinguïns

  • Niemand weet waarom de pinguïns in het Engels ‘Gentoo’ genoemd worden. De enige andere betekenis van het woord stamt uit 1630 - het was een Anglo-Indisch woord dat gebruikt werd om onderscheid te maken tussen Indiase hindoes en moslims. Het zou ook kunnen afstammen van het Portugese woord ‘gentio’ dat ‘ongelovige’ betekent.
  • De wetenschappelijke term ‘pygoscelis’ betekent rompstaartig en verwijst naar de lange staart (voor een pinguïn) die heen en weer wappert terwijl ze rondwaggelen.
  • Ezelspinguïns zijn de derde grootste pinguïnsoort.
  • Anders dan andere pinguïnsoorten hebben Ezelspinguïns geen jaarlijkse migratiecyclus.
  • Het gewicht en de lengte van Ezelspinguïns neemt toe naarmate ze verder van het Antarctic Peninsula vandaan leven.
  • Ezelspinguïns broeden enkel in gebieden die sneeuw- en ijsvrij zijn.
  • Ezelspinguïns houden van schone nestgebieden. Als het nestgebied van het vorige jaar overdekt is met afval of vertrappeld is zullen ze hun nieuwe nest verderop langs de kustlijn bouwen.
  • Ezelspinguïns zijn de enige pinguïns op het Antarctic Peninsula die in aantal toenemen en die hun verspreidingsgebied vergroten. 

Interessant? Deel uw waardering:

Gerelateerde reizen

Cool Deal
Falkland Islands exclusive
Tot 1150 USD korting

Falkland Islands exclusive

Ontdek het verborgen dierenleven en schatten van de Falklands

OTL21-18. Deze Falkland eilanden cruise brengt u naar het verborgen dierenleven en schatten van het zuidelijk halfrond. Het combineren van Argentijnse en Europese culturen, de Falkland eilanden huist meerdere soorten vogels, waaronder Magelhaense, Gentoo en Rockhopper pinguïns.

Reisdatum:

29 okt. - 7 nov., 2018

Prijs:

5600 USD 4450 USD 1150 USD korting

Falklands - Zuid-Georgia - Antarctic Peninsula
Tot 3200 USD korting

Falklands - Zuid-Georgia - Antarctic Peninsula

Ontmoet wel 6 soorten pinguïns!

PLA23-18. Alle Antarctische en sub-Antarctische hoogtepunten in één reis, met spectaculaire landingen op de Falkland Islands en ontmoetingen met Wenkbrauw albatrossen en Rots pinguïns. Deze reis omvat ook vier dagen in South Georgia, waarschijnlijk de mooiste plek op aarde. Bereidt u voor op tienduizenden Kon...

Reisdatum:

3 dec. - 22 dec., 2018

Prijs:

15900 USD 12700 USD 3200 USD korting

Falklands - Zuid-Georgia - Antarctic Peninsula

Klassiek Antarctica inclusief Deception Island

PLA21-18. Alle Antarctische en sub-Antarctische hoogtepunten op één reis. Ontmoet minstens zes soorten pinguïns tijdens deze expeditie naar Antarctica en de zuid-Atlantische oceaan.

Reisdatum:

3 nov. - 23 nov., 2018

Prijs:

12150 USD

Antarctic Peninsula - Basecamp

De meest actieve reis in Antarctica

OTL22-18. Tijdens deze Basecamp reizen wordt het schip ons basiskamp, of wildernishotel, van waaruit alle activiteiten starten. We bieden “activiteitenmodules” aan die verder gaan dan ons normale programma aan land. Het schip blijft gedurende twee of drie dagen op bijzondere locaties voor anker om als comfort...

Reisdatum:

7 nov. - 18 nov., 2018

Prijs:

9650 USD

Weddell Sea – Op zoek naar de keizerspinguïn incl. helikopters

Op zoek naar de illustere Keizerspinguïn

OTL23-18. Op deze reis heeft u de unieke kans deel te nemen aan een echte expeditie. De kolonie Keizerspinguïns ligt net ten zuiden van Snow Hill Island. Omdat we waarschijnlijk niet zover door het ijs kunnen komen (minder dan 50 % kans op basis van onze reizen in de laatste drie seizoenen) is het plan om naa...

Reisdatum:

18 nov. - 28 nov., 2018

Prijs:

11400 USD