Antarctic Peninsula

Regio: Arctis

Bestemmingen: Lofoten, Groenland, Noord Noorwegen

Naam: Zeearend (Haliaeetus) – elke roofvogel in het geslacht haliaeetus

Lengte: 60 cm tot 105 cm, afhankelijk van de soort.

Gewicht: 1 tot 9 kg, afhankelijk van de soort.

Verspreidingsgebied: In de omgeving van rivieren en getijdewaters wereldwijd behalve in Zuid-Amerika.

Beschermingsstatus: De beschermingsstatus varieert van Bedreigd (Madagaskarzeearend) tot Niet bedreigd, afhankelijk van de soort.

Dieet: (Afhankelijk van het verspreidingsgebied) vis, kleine zoogdieren en vogels, aas, krabben, weekdieren, zeeslangen, schildpadden.

Uiterlijk: Behalve de Sanford- en Pallassoorten hebben ze allemaal witte buiken en witte staarten. De kop is ofwel wit of bruin, afhankelijk van de soort. De snavel heeft een scherpe kromming.

Hoe voeden zeearenden zich?

Zeearenden zijn voornamelijk vissers, ze duiken en pikken prooien van net onder het watervlak op. Ze stelen ook voedsel van concurrerende vogels zoals de Visarend. Als ze een vis vangen die te zwaar is om hem mee te nemen dan zullen ze ermee tot aan de kust zwemmen. Zeearenden hebben een zakje in hun borst dat ‘crop’ wordt genoemd. Dit is een soort wachtkamer van de maag. Als de maag al vol is dan komt wat ze verder nog eten in de ‘crop’ terecht tot er ruimte is om het in de maag te verteren.

Hoe snel vliegen zeearenden?

Het hangt van de soort af maar de Amerikaanse zeearend vliegt gemiddeld 30 tot 50 km per uur en kan topsnelheden halen van wel 120 km per uur.

Hoe planten zeearenden zich voort?

Net zoals veel andere vogelsoorten paren zeearenden voor het leven. Ze kiezen enkel een andere partner als de partner sterft. De nesten worden gewoonlijk in bomen gebouwd, hoe hoger hoe beter. Wanneer er geen geschikte bomen in de buurt gevonden kunnen worden dan bouwen ze hun nesten op een klif. De nesten variëren qua grootte van ongeveer 1.5 meter tot 3 meter. De nesten worden zo groot gebouwd omdat de kleintjes tegen de tijd dat ze gaan uitvliegen bijna hun volwassen grootte zullen hebben bereikt. Tot die tijd zullen ze hebben moeten leren vliegen, wat betekent dat ze veel op en neer zullen springen en de nesten dus stevig genoeg moeten zijn om dat te weerstaan.

Vrouwtjes leggen 1 tot 3 eieren. De kleur is gebroken wit en ze zijn ongeveer 7.5 cm lang. De ouders zullen gedurende de maanden dat ze broeden deze taak afwisselen. De kuikens hebben meestal grijze donsveren (niet hun vliegveren) en wegen ze rond de 85 gram, afhankelijk van de soort. Het eerste ei dat wordt gelegd is gewoonlijk ook het eerste ei dat uitkomt. De kuikens (ook bekend als het broedsel) blijven nog zo’n 13 weken in het nest. Gedurende deze tijd worden ze regelmatig gevoed door de ouders terwijl ze steeds grotere sprongen proberen te maken naar de omliggende takken om hun vliegkunsten te oefenen. De eerste echte vlucht wordt in het Engels ‘fledging’ genoemd. Het zal nog ongeveer 5 jaar duren vooraleer de kuikens hun volwassen veren en veerkleuren krijgen.

Hoe oud worden zeearenden?

Gemiddeld leven zeearenden in het wild tussen de 20 en 30 jaar.

Hoeveel zeearenden leven er?

Wereldwijde schattingen:

  • Amerikaanse zeearend - 70.000
  • Stellers zeearend - 6400
  • Zeearend - 22.000
  • Witbuikzeearend - ergens tussen 10.000 en 100.000
  • Madagaskarzeearend - 80 (wordt als een van de zeldzaamste vogels op aarde beschouwd)
  • Witbandzeearend - 2500 tot 10.000
  • Sanfords zeearend - 375 tot 1.500
  • Afrikaanse zeearend - 300.000

Hebben zeearenden natuurlijke vijanden?

De eieren en kuikens van zeearenden vormen een prooi voor andere vogels en voor in bomen klimmende zoogdieren zoals wasberen.

7 Interessante weetjes over zeearenden

  • ‘Zeearend’ is in feite een verzamelnaam voor 8 soorten arenden:
    • Afrikaanse zeearend
    • Amerikaanse zeearend
    • Madagaskarzeearend
    • Witbandzeearend
    • Sanfords zeearend
    • Stellers zeearend
    • Witbuikzeearend
    • Zeearend
  • Het geslacht Haliaeetus is mogelijk een van de oudste vogelgeslachten die nog bestaan.
  • De zeearend is de grootste arend van Europa en kan tot 7 kg wegen.
  • De Amerikaanse zeearend is de grootste inheemse arend van de Verenigde Staten en kan tot 6.5 kg wegen.
  • Amerikaanse zeearenden bouwen de grootste boomnesten die ooit zijn waargenomen onder alle diersoorten (tot 4 meter diep en 2.5 meter breed).
  • Vrouwelijke zeearenden zijn meestal iets groter dan mannetjes.
  • De Stellers zeearend wordt beschouwd als een van de meest agressieve en krachtige dieren in zijn geslacht. 

Interessant? Deel uw waardering: