Patagonische Andeseend

Antarctic Peninsula

Regio: Antarctica

Bestemmingen: Falklandeilanden

Naam: Patagonische Andeseend (Lophonetta specularioides specularioides)

Lengte: 50 tot 60 cm.

Gewicht: 1kg.

Verspreidingsgebied: Patagonische Andes - Chili, Argentinië, Falklands.

Beschermingsstatus: Niet bedreigd.

Dieet: Ongewervelden, algen, schaal- en schelpdieren, zeewier.

Uiterlijk: Gespikkeld grijs en bruin, lichter langs de buik.

Hoe voeden Andeseenden zich?

Patagonische Andeseenden worden beschouwd als ‘ploetereenden’ - ze voeden zich vanaf het wateroppervlak en duiken zelden om dieper in het water voedsel te vinden. Als voedsel echter niet direct beschikbaar is aan het wateroppervlak dan zullen Andeseenden wel een ondiepe duik maken om weekdieren, schaaldieren, insecten en insectenlarven te vinden.

Zijn Andeseenden sociaal?

Net zoals andere eenden komen Patagonische Andeseenden soms samen in groepen met honderden soortgenoten.

Hoe snel kunnen Andeseenden vliegen?

Patagonische Andeseenden kunnen in de lucht een korte sprint trekken van wel 95 km per uur. Hun gemiddelde snelheid is ongeveer 80 km per uur.

Hoe planten Andeseenden zich voort?

Het broedseizoen voor de Patagonische Andeseend ligt tussen oktober en december. Andeseenden bouwen hun nesten in de kustgebieden of in de buurt van meren en verbergen het nest tussen hoog gras of bladeren.

De nesten worden gemaakt van de aanwezige vegetatie en omrand met veren. 

Het vrouwtje zal zo’n 5 tot 8 eieren per keer leggen. De eieren wegen ongeveer 56 gram. Het vrouwtje neemt het broeden op zich, de broedperiode duurt ongeveer 1 maand. 

Wanneer een ei uitkomt zullen beide ouders voor de kuikens zorgen. De kuikens ruien (ze krijgen hun volwassen veren) wanneer ze ongeveer 10 weken oud zijn.

Hoe oud kunnen Andeseenden worden?

Andeseenden leven gemiddeld 20 jaar.

Hoeveel Andeseenden leven er?

Er bestaat geen duidelijkheid of zelfs maar een schatting over de wereldpopulatie van de Andeseend. De populatie op de Falklands wordt op ongeveer 20.000 dieren geschat.

Hebben Andeseenden natuurlijke vijanden?

Andeseenden worden soms aangevallen door Kwakken en vossen. De kuikens zijn ook kwetsbaar voor zeevogels zoals skua’s.

7 Interessante weetjes over Andeseenden

  • In het Engels worden Andeseenden ‘Crested ducks’ genoemd, letterlijk vertaald ‘Kuifeenden’, omdat de veren op het achterhoofd van de eenden enigszins op haar lijkt.
  • Hoewel ze in het Engels dus Kuifeenden genoemd worden is die kuif niet vaak te zien bij de dieren.
  • Andeseenden zijn geen trekvogels.
  • Andeseenden zijn erg agressief en vechten fel tegen indringers.
  • Een volwassen paar Andeseenden kan meer dan één nest per jaar uitbroeden.
  • Andeseenden hebben feloranje of rode ogen die het helderst zijn bij geslachtrijpe woerden (mannetjes.
  • Andeseenden zijn iets groter dan het andere familielid dat in hetzelfde gebied leeft, de Patagonische Eend. 

Interessant? Deel uw waardering: