Antarctic Peninsula

Naam: Zeearend (Haliaeetus albicilla)

Lengte: 65 tot 95 cm.

Gewicht: 3 tot 7 kg.

Verspreidingsgebied: Noord-Europa en Azië, ‘s winters in het Midden-Oosten en Oost-Azië.

Beschermingsstatus: Niet bedreigd.

Dieet: Vissen, vogels, kleine zoogdieren, aas.

Uiterlijk: Grijsbruin met witte markeringen en een witte staart.

Hoe voeden Zeearenden zich?

Het dieet van Zeearenden is sterk afhankelijk van hun verspreidingsgebied in de wereld en het seizoen.

Zeearenden zijn opportunisten, ze stelen soms voedsel van andere vogels en otters. Het zijn echter ook excellente jagers die vissen die dicht onder het wateroppervlak zwemmen zo vanuit hun vlucht kunnen grijpen. Ze scharrelen ook tussen afval en eten de kadavers die andere dieren hebben achtergelaten. 

Zeearenden staan er ook om bekend dat ze soms kolonies van kleinere vogels aanvallen, ze jagen daarbij de volwassen dieren weg waardoor de kuikens en eieren onbeschermd achterblijven. Daardoor worden deze kleine vogels gedwongen hun broedkolonie te verhuizen, buiten het bereik van de zeearenden.

Hoe snel vliegen Zeearenden?

Zeearenden kunnen snelheden van wel 70 km per uur halen.

Hoe planten Zeearenden zich voort?

Zeearenden zijn geslachtsrijp wanneer ze ongeveer 4 jaar oud zijn.

Voor de balts haken vrouwtjes en mannetjes in de lucht de klauwen in elkaar en wentelen dan samen terug naar de aarde, waarbij ze elkaar slechts op het laatste moment loslaten.

Zeearenden vormen koppels voor het leven. Ze bouwen een nest van takken in bomen of op kliffen. Ze zijn territoriaal, wat betekent dat Zeearenden vaak elk jaar terugkeren naar hetzelfde nest. Wanneer een paar sterft neemt een ander koppel soms het lege nest over. 

Het vrouwtje legt 1 tot 3 eieren per jaar, in maart of april. Het broeden, waar beide volwassen dieren aan deelnemen, duurt ongeveer 40 dagen. Het vrouwtje beschermt vooral het kuiken terwijl het mannetje op jacht gaat.

Kuikens kunnen zichzelf voeden na ongeveer 5 weken, ze ruien (en krijgen hun veren om te vliegen) rond de 11 weken.

Hoe oud worden Zeearenden?

Zeearenden leven gemiddeld 20 tot 25 jaar.

Hoeveel Zeearenden leven er?

Er leven meer dan 12.000 Zeearenden in Europa.

Hebben Zeearenden natuurlijke vijanden?

Zeearenden hebben geen natuurlijke vijanden, ze staan aan de top van de voedselketen.

7 Interessante weetjes over Zeearenden

  • Zeearenden zijn nauw verwant aan de Bald eagles, de Amerikaanse zeearenden. Ze bezetten dezelfde plaats in het ecosysteem van Eurazië als de Bald eagle in Noord-Amerika.
  • Gemiddeld gezien hebben Zeearenden de grootste spanwijdte van alle arenden.
  • De grootste populatie Zeearenden van Europa wordt gevonden aan de kust van Noorwegen.
  • Het territorium van een Zeearend kan zich over wel 70 km uitstrekken. Ze zijn bijna altijd te vinden in kustgebieden.
  • De Zeearend is te zien in het Duitse wapenschild en is de Duitse nationale vogel.
  • Zeearenden zijn de grootste arenden in Europa.
  • De Zeearenden die in Europa worden gevonden zijn voornamelijk standvogels, Zeearenden in Rusland en het noorden van Azië zijn trekvogels. 

Interessant? Deel uw waardering:

Gerelateerde reizen

Noord-Noorwegen, Walvis safari, Aurora Borealis

Volg de walvissen ten noorden van de poolcirkel

NOO33-17. Gedurende de reis worden een aantal fjorden en eilanden rond de eilanden Kvaløya en Ringvassøya verkend. Drie dagen worden gereserveerd voor de walvissen bij Kvaløya. Tijdens de andere dagen is er ruim de tijd om te zeilen en een aantal afgelegen eilanden te voet te verkennen.

Reisdatum:

26 nov - 3 dec, 2017

Prijs:

op aanvraag

Noord-Noorwegen, Walvis safari, Aurora Borealis

Volg de walvissen ten noorden van de poolcirkel

NOO34-17. Gedurende de reis worden een aantal fjorden en eilanden rond de eilanden Kvaløya en Ringvassøya verkend. Drie dagen worden gereserveerd voor de walvissen bij Kvaløya. Tijdens de andere dagen is er ruim de tijd om te zeilen en een aantal afgelegen eilanden te voet te verkennen.

Reisdatum:

23 dec - 30 dec, 2017

Prijs:

2220 USD

Noord-Noorwegen, Walvis safari, Aurora Borealis

Volg de walvissen ten noorden van de poolcirkel

NOOb-18. Noorwegen heeft een spectaculaire kustlijn, de Noorse fjorden en bergen zijn wereldberoemd. In het verre noorden, ongeveer 300 kilometer ten noorden van de Poolcirkel, liggen de eilanden Kvaløya en Senja. Rond deze eilanden gebeurt in de winter iets bijzonders; enorme scholen haring verzamelen zich...

Reisdatum:

6 jan - 13 jan, 2018

Prijs:

2220 USD

Noord-Noorwegen, Walvis safari, Aurora Borealis

Volg de walvissen ten noorden van de poolcirkel

NOO07-18. Noorwegen heeft een spectaculaire kustlijn, de Noorse fjorden en bergen zijn wereldberoemd. In het verre noorden, ongeveer 300 kilometer ten noorden van de Poolcirkel, liggen de eilanden Kvaløya en Senja. Rond deze eilanden gebeurt in de winter iets bijzonders; enorme scholen haring verzamelen zich...

Reisdatum:

24 feb - 3 mrt, 2018

Prijs:

op aanvraag

Noord-Noorwegen, Walvis safari, Aurora Borealis

Volg de walvissen ten noorden van de poolcirkel

NOO33-18. Gedurende de reis worden een aantal fjorden en eilanden rond de eilanden Kvaløya en Ringvassøya verkend. Drie dagen worden gereserveerd voor de walvissen bij Kvaløya. Tijdens de andere dagen is er ruim de tijd om te zeilen en een aantal afgelegen eilanden te voet te verkennen.

Reisdatum:

24 nov - 1 dec, 2018

Prijs:

2220 USD

Noord-Noorwegen, Walvis safari, Aurora Borealis

Volg de walvissen ten noorden van de poolcirkel

NOO34-18. Gedurende de reis worden een aantal fjorden en eilanden rond de eilanden Kvaløya en Ringvassøya verkend. Drie dagen worden gereserveerd voor de walvissen bij Kvaløya. Tijdens de andere dagen is er ruim de tijd om te zeilen en een aantal afgelegen eilanden te voet te verkennen.

Reisdatum:

1 dec - 8 dec, 2018

Prijs:

2220 USD