Kinbandpinguïn

Hoewel gewapend met de bijnaam "steenbreker" en een ruziemakende reputatie, verdwijnen deze ezelspinguïnverwanten van Antarctica - waarschijnlijk als gevolg van de klimaatverandering

Kinbandpinguïn

Naam: Kinbandpinguïn, Ringbandpinguïn, Baardbandpinguïns, Steenbrekerpinguïns (Pygoscelis antarctica)

Lengte: Tot 65-75 cm

Gewicht: Tot 3.5-5kg

Verspreidingsgebied: Antarctica en de sub-Antarctische eilanden.

Beschermingsstatus: Niet bedreigd.

Dieet: Vis, krill, garnalen, inktvis.

Uiterlijk: Zwarte rug, flippers, kap op de kop. Zwarte snavel en zwarte streep die onder de kin loopt

Hoe voeden kinbandpinguïns zich?

Kinbandpinguïns kunnen elke dag tot 80 km uit de kust zwemmen om te foerageren. Zoals andere pinguïns, maken hun dicht opeengepakte veren hen waterdicht, en ze hebben een dikke speklaag, met bloedvaten in hun ledematen die warmte omleiden naar essentiële organen. 

Hoe diep kunnen kinbandpinguïns duiken?

Kinbandpinguïns kunnen tot 70 meter diep duiken maar meestal zijn de duiken ondieper, ook in vergelijking met andere pinguïn soorten. De duiken duren meestal minder dan een minuut.

Zijn Kinbandpinguïns sociaal?

Kinbandpinguïns zijn zeer sociaal. Tijdens het broedseizoen verzamelen ze zich in enorme kolonies. Ze hebben veel manieren om onderling te communiceren, onder andere flapperen ze met hun flippers, buigen ze het lichaam en de kop en pikken ze de veren. 

Wanneer ze ruzie krijgen, bijvoorbeeld over de beperkte ruimte tussen de nesten, strijden ze soms door naar elkaar te wijzen, te staren en zelfs aan te vallen als de situatie echt verhit raakt.

Hoe snel kunnen Kinbandpinguïns zwemmen?

Kinbandpinguïns kunnen ongeveer 30 km per uur zwemmen. Op het land zijn kinbandpinguïns toboganers, die op hun buik liggen en zich over het ijs voortbewegen.

Wat zijn de paringsrituelen van kinbandpinguïns?

Kinbandpinguïns zijn over het algemeen monogaam en keren elk jaar terug naar dezelfde partner. Ze komen elk jaar terug aan land om kolonies te vormen, soms met meer dan 100.000 volwassen paren. 

Om te paren, slaan de mannelijke kinbandpinguïns met hun flippers op hun borst en heffen hun kop op om te krijsen. Deze actie wordt dikwijls herhaald door andere mannetjes, en men denkt dat dit het broedseizoen in de kolonie synchroniseert. 

Mannelijke kinbandpinguïns komen ongeveer vijf dagen voor de vrouwtjes in de kolonie aan. Zij proberen dan de ondiepe kommen in de rotsen te vinden die zij (of andere paren) het jaar voordien hebben gebruikt, en bereiden hun nest voor door er stenen en zelfs beenderen aan toe te voegen om het opnieuw op te bouwen. 

De vrouwtjes leggen begin december twee eieren, die dan om beurten door beide ouders worden uitgebroed, in ploegen van zes dagen. De eieren komen na ongeveer 37 dagen uit. Kinbandkuikens blijven tot een maand bij hun ouders in het nest en voegen zich dan bij andere kuikens in een groep die crèche wordt genoemd.

De crèche helpt de kuikens om warm te blijven en maakt het moeilijker voor roofdieren om een individu eruit te pikken. Als de kuikens ongeveer twee maanden oud zijn, ruien ze en vervangen ze hun pluizige dons door een waterdichte laag veren. Nu zijn ze klaar om hun eerste uitstapje naar zee te maken, waar ze zullen leren voor zichzelf te fourageren. 

Als het broedseizoen voorbij is, blijven de volwassen kinbandpinguïns nog twee weken langer aan land om te ruien, waarbij ze hun versleten veren vervangen door nieuwe om zo waterdicht te blijven.

Hoe oud worden Kinbandpinguïns?

Kinbandpinguïns kunnen ongeveer 20 jaar worden, in het wild.

Hoeveel kinbandpinguïns zijn er vandaag de dag?

In 2018 schatte de IUCN dat er wereldwijd ongeveer 8 miljoen volwassen individuele kinbandpinguïns waren, maar men denkt dat de populatie aan het afnemen is.

Hebben Kinbandpinguïns natuurlijke vijanden?

Kinbandpinguïns moeten uitkijken voor Zeeluipaarden, zeeleeuwen, Orka’s en haaien. De eieren en kuikens zijn kwetsbaar voor zeevogels zoals skua’s (jagers).

Zes charmante kinbandpinguïn weetjes

  • Kinbandpinguïns nemen in aantal af in de regio van het Antarctisch Schiereiland. Wetenschappers zoeken de antwoorden in de klimaatverandering.
  • Deze vogels worden ook wel "steenbrekerpinguïns" genoemd, niet omdat ze stenen verzamelen voor hun nesten, maar omdat hun gekrijs zo doordringend is dat men zegt dat het stenen breekt.
  • Buiten het broedseizoen komen kinbandpinguïns vaak samen op ijsbergen.
  • De grootste kinbandpinguïnkolonie bevindt zich op Zavodovski Island in de South Sandwich Islands, met ongeveer twee miljoen kinbandpinguïns die broeden op de hellingen van het vulkanische eiland. 
  • Kinbandpinguïns kunnen de helft van hun gewicht verliezen tijdens het broedseizoen, omdat ze om beurten dagenlang bij de eieren en kuikens blijven terwijl de andere ouder op jacht gaat.
  • Pygoscelis betekent "staartbenig."

Gerelateerde reizen

South Georgia Grand Tour

Ervaar het beste van het sub-Antarctische landschap

JNS21-22 Weinig plaatsen zijn vergelijkbaar met South Georgia in termen van exotische fauna en adembenemende landschappen, en de Falklands zijn niet anders. Op deze geniet u van beide, mogelijk een bezoek aan 's werelds grootste wenkbrauwalbatros kolonie, terwijl...

m/v Janssonius

m/v Janssonius

Reisdatum:

19 okt. - 7 nov., 2022

Prijs:

12100 USD

Falkland Islands – South Georgia – Antarctic Peninsula

Ontmoet wel zes soorten pinguïns!

OTL21-22 Een expeditiecruise naar de Falkland Eilanden, South Georgia en het Antarctisch Schiereiland. South Georgia wordt wel een Antarctische oase genoemd, vanwege de enorme aantallen zeevogels en zeezoogdieren die er voorkomen. Tijdens deze reis kunnen we...

m/v Ortelius

m/v Ortelius

Reisdatum:

25 okt. - 14 nov., 2022

Prijs:

13000 USD

Falkland Islands – South Georgia – Antarctic Peninsula

Ontmoet wel zes soorten pinguïns!

HDS21-22 Een expeditiecruise naar de Falkland Eilanden, South Georgia en het Antarctisch Schiereiland. South Georgia wordt wel een Antarctische oase genoemd, vanwege de enorme aantallen zeevogels en zeezoogdieren die er voorkomen. Tijdens deze reis kunnen we...

m/v Hondius

m/v Hondius

Reisdatum:

2 nov. - 22 nov., 2022

Prijs:

op aanvraag

Falkland Islands – South Georgia – Het Antarctisch Schiereiland

Ontmoet wel zes soorten pinguïns

JNS22-22 Deze Falkland Islands, South Georgia, and Antarctic Peninsula expeditiecruise is een ware droomreis voor natuurliefhebbers. De reis verkent een van de laatste echte wildernissen op aarde – een land van ongetemde, ruige schoonheid en een verrassend gevarieerd...

m/v Janssonius

m/v Janssonius

Reisdatum:

7 nov. - 26 nov., 2022

Prijs:

13200 USD

Weddell Sea – Op zoek naar de Keizerspinguïn, incl. Helikopters

Op zoek naar de bijzondere Keizerspinguïn.

OTL22-22 Een gedurfde expeditiecruise, deze reis naar het gebied van de Keizerspinguïns bij Snow Hill Island in de Weddell Sea. Er wordt tijdens deze bijzondere reis gebruik gemaakt van helikopters. Er worden vele bijzondere diersoorten verwacht tijdens deze...

m/v Ortelius

m/v Ortelius

Reisdatum:

14 nov. - 24 nov., 2022

Prijs:

11750 USD

Loading