Kinbandpinguïn

Hoewel gewapend met de bijnaam "steenbreker" en een ruziemakende reputatie, verdwijnen deze ezelspinguïnverwanten van Antarctica - waarschijnlijk als gevolg van de klimaatverandering

Kinbandpinguïn

Naam: Kinbandpinguïn, Ringbandpinguïn, Baardbandpinguïns, Steenbrekerpinguïns (Pygoscelis antarctica)

Lengte: Tot 65-75 cm

Gewicht: Tot 3.5-5kg

Verspreidingsgebied: Antarctica en de sub-Antarctische eilanden.

Beschermingsstatus: Niet bedreigd.

Dieet: Vis, krill, garnalen, inktvis.

Uiterlijk: Zwarte rug, flippers, kap op de kop. Zwarte snavel en zwarte streep die onder de kin loopt

Hoe voeden kinbandpinguïns zich?

Kinbandpinguïns kunnen elke dag tot 80 km uit de kust zwemmen om te foerageren. Zoals andere pinguïns, maken hun dicht opeengepakte veren hen waterdicht, en ze hebben een dikke speklaag, met bloedvaten in hun ledematen die warmte omleiden naar essentiële organen. 

Hoe diep kunnen kinbandpinguïns duiken?

Kinbandpinguïns kunnen tot 70 meter diep duiken maar meestal zijn de duiken ondieper, ook in vergelijking met andere pinguïn soorten. De duiken duren meestal minder dan een minuut.

Zijn Kinbandpinguïns sociaal?

Kinbandpinguïns zijn zeer sociaal. Tijdens het broedseizoen verzamelen ze zich in enorme kolonies. Ze hebben veel manieren om onderling te communiceren, onder andere flapperen ze met hun flippers, buigen ze het lichaam en de kop en pikken ze de veren. 

Wanneer ze ruzie krijgen, bijvoorbeeld over de beperkte ruimte tussen de nesten, strijden ze soms door naar elkaar te wijzen, te staren en zelfs aan te vallen als de situatie echt verhit raakt.

Hoe snel kunnen Kinbandpinguïns zwemmen?

Kinbandpinguïns kunnen ongeveer 30 km per uur zwemmen. Op het land zijn kinbandpinguïns toboganers, die op hun buik liggen en zich over het ijs voortbewegen.

Wat zijn de paringsrituelen van kinbandpinguïns?

Kinbandpinguïns zijn over het algemeen monogaam en keren elk jaar terug naar dezelfde partner. Ze komen elk jaar terug aan land om kolonies te vormen, soms met meer dan 100.000 volwassen paren. 

Om te paren, slaan de mannelijke kinbandpinguïns met hun flippers op hun borst en heffen hun kop op om te krijsen. Deze actie wordt dikwijls herhaald door andere mannetjes, en men denkt dat dit het broedseizoen in de kolonie synchroniseert. 

Mannelijke kinbandpinguïns komen ongeveer vijf dagen voor de vrouwtjes in de kolonie aan. Zij proberen dan de ondiepe kommen in de rotsen te vinden die zij (of andere paren) het jaar voordien hebben gebruikt, en bereiden hun nest voor door er stenen en zelfs beenderen aan toe te voegen om het opnieuw op te bouwen. 

De vrouwtjes leggen begin december twee eieren, die dan om beurten door beide ouders worden uitgebroed, in ploegen van zes dagen. De eieren komen na ongeveer 37 dagen uit. Kinbandkuikens blijven tot een maand bij hun ouders in het nest en voegen zich dan bij andere kuikens in een groep die crèche wordt genoemd.

De crèche helpt de kuikens om warm te blijven en maakt het moeilijker voor roofdieren om een individu eruit te pikken. Als de kuikens ongeveer twee maanden oud zijn, ruien ze en vervangen ze hun pluizige dons door een waterdichte laag veren. Nu zijn ze klaar om hun eerste uitstapje naar zee te maken, waar ze zullen leren voor zichzelf te fourageren. 

Als het broedseizoen voorbij is, blijven de volwassen kinbandpinguïns nog twee weken langer aan land om te ruien, waarbij ze hun versleten veren vervangen door nieuwe om zo waterdicht te blijven.

Hoe oud worden Kinbandpinguïns?

Kinbandpinguïns kunnen ongeveer 20 jaar worden, in het wild.

Hoeveel kinbandpinguïns zijn er vandaag de dag?

In 2018 schatte de IUCN dat er wereldwijd ongeveer 8 miljoen volwassen individuele kinbandpinguïns waren, maar men denkt dat de populatie aan het afnemen is.

Hebben Kinbandpinguïns natuurlijke vijanden?

Kinbandpinguïns moeten uitkijken voor Zeeluipaarden, zeeleeuwen, Orka’s en haaien. De eieren en kuikens zijn kwetsbaar voor zeevogels zoals skua’s (jagers).

Zes charmante kinbandpinguïn weetjes

  • Kinbandpinguïns nemen in aantal af in de regio van het Antarctisch Schiereiland. Wetenschappers zoeken de antwoorden in de klimaatverandering.
  • Deze vogels worden ook wel "steenbrekerpinguïns" genoemd, niet omdat ze stenen verzamelen voor hun nesten, maar omdat hun gekrijs zo doordringend is dat men zegt dat het stenen breekt.
  • Buiten het broedseizoen komen kinbandpinguïns vaak samen op ijsbergen.
  • De grootste kinbandpinguïnkolonie bevindt zich op Zavodovski Island in de South Sandwich Islands, met ongeveer twee miljoen kinbandpinguïns die broeden op de hellingen van het vulkanische eiland. 
  • Kinbandpinguïns kunnen de helft van hun gewicht verliezen tijdens het broedseizoen, omdat ze om beurten dagenlang bij de eieren en kuikens blijven terwijl de andere ouder op jacht gaat.
  • Pygoscelis betekent "staartbenig."

Gerelateerde reizen

Falkland Islands – South Georgia – SOLAR ECLIPSE – Antarctic Peninsula

A riveting cosmic event only fully experienced along a narrow terrestrial pathway

PLAEC-21 Though you can see the total solar eclipse along a few key path locations around the globe, none of them offers as unique a “venue” as Antarctica. Combine that with everything else you’ll enjoy during this voyage and you end up with one truly exceptional...

m/v Plancius

m/v Plancius

Reisdatum:

23 nov. - 12 dec., 2021

Prijs:

16400 USD

Antarctic Peninsula - SOLAR ECLIPSE - South Georgia - Falkland Islands

A riveting cosmic event only fully experienced along a narrow terrestrial pathway

HDSEC-21 Though you can see the total solar eclipse along a few key path locations around the globe, none of them offers as unique a “venue” as Antarctica. Combine that with everything else you’ll enjoy during this voyage and you end up with one truly exceptional...

m/v Hondius

m/v Hondius

Reisdatum:

26 nov. - 15 dec., 2021

Prijs:

16400 USD

Antarctica

Het klassieke Antarctica inclusief Deception Island

PLA24-21 Deze Antarctisch Schiereiland en South Shetland Islands expeditiecruise brengt u naar het hart van het Antarctisch Schiereiland, naar een landschap van koude, ongenaakbare bergen, blauwe ijsbergen en een enorme dierenpracht. Kom, en zie zelf de walvissen,...

m/v Plancius

m/v Plancius

Reisdatum:

12 dec. - 22 dec., 2021

Prijs:

7300 USD

Antarctica – ‘Discovery and learning’ reis

De ‘Klassieke Antarctica’ route

HDS23-21 De ‘Klassieke Antarctica’ route. Deze expeditiecruise brengt u naar de meest wonderlijke landschappen die men in een van de meest extreme gebieden op aarde kan vinden. De ster-acteurs hier zijn de pinguïns; in totaal wel 7 soorten kunnen hier met u eigen...

m/v Hondius

m/v Hondius

Reisdatum:

15 dec. - 24 dec., 2021

Prijs:

6650 USD

Antarctica - Basecamp

De beste actieve reis in Antarctica

PLA25-22 Een Antarctic Peninsula Basecamp expeditiecruise biedt sportieve activiteiten om Antarctica te verkennen. De expeditie geeft u de mogelijkheid om te wandelen, om te sneeuwschoenwandelen, kajakken, bergsporten en zelfs om te kamperen onder de zuidelijke...

m/v Plancius

m/v Plancius

Reisdatum:

22 dec., 2021 - 3 jan., 2022

Prijs:

9100 USD

Loading