Rotspinguïn

Rotspinguïn

Naam: Rotspinguïn - Oostelijke (Eudyptes (chrysocome) filholi), Zuidelijke (Eudyptes (chrysocome) chrysocome), Noordelijke (Eudyptes (chrysocome) moseleyi)

Lengte: 50 cm.

Gewicht: 2,5 kg

Verspreidingsgebied: Sub-Antarctische eilanden, zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika

Beschermingsstatus: Zuidelijke - kwetsbaar, Noordelijke - bedreigd

Dieet: Krill, kleine schaaldieren, inktvis, weekdieren

Uiterlijk: Zwart lijf en flippers, witte buik, een gevederde ‘punk’-kap op de kop en rode ogen.

Hoe jagen Rotspinguïns?

Rotspinguïns kunnen tot wel 100 meter diep duiken en gedurende meerdere minuten onder water blijven wanneer ze op jacht zijn. Ze blijven vaak dagenlang op de oceaan.

Net zoals andere pinguïns hebben Rotspinguïns een gelaagde bescherming tegen de kou. Ze hebben een aanzienlijke vetlaag, gevolgd door een laag dons op hun huid die de warmte binnenhoudt. Daar bovenop hebben ze een gaasstructuur van mekaar nauw overlappende waterdichte veren. Pinguïns hebben het grootste aantal veren van alle vogels - tot wel 12 per vierkante centimeter.

Net zoals andere pinguïn soorten kunnen Rotspinguïns de vorm van de lenzen in hun ogen veranderen om zowel boven als onder water goed te kunnen zien.

Zijn Rotspinguïns sociaal?

Rotspinguïns vormen tijdens het paarseizoen grote broedkolonies van soms van wel honderden tot duizenden dieren. In tegenstelling tot de meeste andere pinguïnsoorten kunnen Rotspinguïns echt agressief tegen elkaar zijn wanneer ze strijden voor nestplaatsen, paarrechten en voedsel. Wanneer ze vechten slaan ze naar elkaar met hun flippers.

Rotspinguïns zijn zeer actief en communicatief en gebruiken daarvoor meerdere vormen van lichaamscommunicatie zoals het naar elkaar buigen, het schudden van de kop en het oppoetsen van hun veren.

Vocaal zijn Rotspinguïns ook erg luid, ze gooien hun kop naar achter en ‘brullen’ verschillende signalen naar elkaar - soms voor plaatsbepaling, soms om anderen te waarschuwen dat ze uit de buurt moeten blijven, soms om hun partners en kuikens te lokaliseren tussen de menigte.

Hoe snel kunnen Rotspinguïns zich voortbewegen?

Aan land zijn ze helemaal niet zo snel. Dat is ook hoe ze hun naam gekregen hebben, anders dan andere pinguïns die op hun buik glijden op het ijs geven Rotspinguïns er de voorkeur aan rond te springen op de rotsachtige ondergrond van hun kolonie. Onderwater zwemmen ze gemiddeld 7 km per uur.

Hoe planten Rotspinguïns zich voort?

Wanneer in het begin van de lente het paarseizoen aanbreekt verlaten grote groepen Rotspinguïns hun jachtgronden op zee, waar ze zich maandenlang hebben gevoed. Om de vaak op de rotsen gelegen kolonies te kunnen bereiken, beklimmen de Rotspinguïns vaak met veel moeite de steile kusten en verschaffen zich zo een redelijk veilige broedplek.

De mannetjes komen als eerste aan, de vrouwtjes enkele weken later. Rotspinguïns vormen een koppel voor het leven, de eerste paar uren aan land worden dus doorgebracht met het zoeken naar hun partner met behulp van een luide brul-achtige roep.

Wanneer de partners mekaar gevonden hebben keert het duo terug naar hun nest van de vorige jaren. Gewoonlijk legt het vrouwtje twee eieren hoewel er meestal slechts één overleeft. De volwassen dieren zullen om de beurt de eieren uitbroeden en op jacht gaan om weer aan te sterken.

Het duurt ongeveer één maand voordat het ei uitkomt. De pluizige zwart-witte kuikens hebben nog geen veren, ze zijn bedekt met een pluizig dons. Gedurende een maand zijn ze afhankelijk van de vis die hun ouders voor hen uitbraken.

Daarna zal het kuiken samen met de andere kuikens een ‘crèche’ vormen waarna ze leren zwemmen en jagen. De ouders keren in de tussentijd terug naar de jachtgronden en komen telkens terug met voedsel waarbij ze hun eigen kuikens roepen met een herkenbare roep. Dit proces gaat voort tot de kuikens ongeveer 10 weken oud zijn.

Hoe oud worden Rotspinguïns?

Rotspinguïns leven gemiddeld 10 jaar.

Hoeveel Rotspinguïns leven er?

Een ruwe schatting gaat uit van een wereldpopulatie Rotspinguïn van zo'n 1.500.000 broedparen, maar de populatie is in de laatste 30 jaar dramatisch afgenomen met wel 30%, vanwege vervuiling en andere door de mens veroorzaakte veranderingen.

Hebben Rotspinguïns vijanden?

Aan land zijn vogels als de sub-Antarctische grote jager de enige echte bedreiging voor Rotspinguïns. Rotspinguïns zijn erg agressief en verdedigen heftig hun jongen en territorium waarbij ze onder andere hard kunnen pikken naar indringers. Op zee zijn Rotspinguïns kwetsbaar voor een aantal zeehond soorten zoals Zeeluipaarden, pelsrobben, zeeleeuwen maar ook haaien en Orka’s.

7 Interessante weetjes over Rotspinguïns

  • Net zoals de andere pinguïns kunnen Rotspinguïns slapen terwijl ze op de zee drijven.
  • Er is enige discussie onder wetenschappers over wat nu echt een Rotspinguïn is, daarom zijn er nu drie wetenschappelijke namen die aangeven in welke verspreidingsgebieden de kolonies Rotspinguïns voorkomen.
  • Rotspinguïns zijn de kleinste soort van de Eudyptes-pinguïns.
  • Eudyptes betekent goede duiker in het Grieks. Chrysocome betekent ‘gouden haar’.
  • De gele ‘wenkbrauw’ van Rotspinguïns wordt ook ‘supercilium’ genoemd.
  • De snavel van de Rotspinguïn is eerst zwart en wordt pas oranje wanneer ze ouder worden.
  • Rotspinguïns kunnen snel genoeg zwemmen om zichzelf uit het water te lanceren en op de rotsen te landen.

Interessant? Deel uw waardering:

Gerelateerde reizen

Ross Sea, incl. Helikopters
Tot 5500 USD korting

Ross Sea, incl. Helikopters

Enderby Island - Campbell Island - Ross Sea - Peter I Island - Antarctic Peninsula & de Zuidpoolcirkel | De meest spectaculaire Antarctica expeditiecruise ooit!

OTL28-20. Vaar mee naar de zuidelijke regionen van het Antarctic Peninsula, Peter I Island, en de Bellingshausen en Amundsen Sea in de Ross Sea. Bezoek de Ross Ice-shelf, de Dry Valleys, McMurdo Station, Campbell Island, Enderby Island en de historische hutten van Scott en Shackleton.

m/v Ortelius

m/v Ortelius

Reisdatum:

16 feb. - 18 mrt., 2020

Prijs:

27500 USD 22000 USD 5500 USD korting

Falkland Islands – South Georgia – Elephant Island – Antarctica – de Zuidpoolcirkel
Tot 1800 USD korting

Falkland Islands – South Georgia – Elephant Island – Antarctica – de Zuidpoolcirkel

Ontmoet wel zes soorten pinguïns

HDS31-20. Deze Falkland Islands, South Georgia, and Antarctic Peninsula expeditiecruise is een ware droomreis voor natuurliefhebbers. De reis verkent een van de laatste echte wildernissen op aarde – een gebied van ongetemde, ruige schoonheid en een verrassend gevarieerd dierenleven.

m/v Hondius

m/v Hondius

Reisdatum:

24 feb. - 17 mrt., 2020

Prijs:

15350 USD

Atlantic Odyssey inclusief het Antarctisch Schiereiland

Bezoek een aantal van de meest afgelegen eilanden van de wereld!

PLA34-20. De Atlantic Odyssey zal vooral vogelliefhebbers zeker kunnen bekoren, de reis volgt voor een groot deel de vogeltrekroutes van bijvoorbeeld de Noordse stern en de Kleinste jager. Tijdens deze bijzondere expeditiecruise over de Atlantische Oceaan en dwars over de evenaar bezoekt u een aantal van de...

m/v Plancius

m/v Plancius

Reisdatum:

20 mrt. - 22 apr., 2020

Prijs:

op aanvraag

Atlantic Odyssey exclusief het Antarctisch Schiereiland

Bezoek een aantal van de meest afgelegen eilanden van de wereld.

PLA35-20. De Atlantic Odyssey bezoekt een aantal van de meest afgelegen eilanden van de wereld en volgt daarbij voor een groot deel de vogeltrekroutes van bijvoorbeeld de Noordse stern en de Kleinste jager maar ook de jaarlijkse migratie van een verscheidenheid aan walvissoorten.

m/v Plancius

m/v Plancius

Reisdatum:

29 mrt. - 22 apr., 2020

Prijs:

op aanvraag

St. Helena tot de Kaap Verdische Eilanden

Aanschouw de voorjaars vogeltrek

PLA36-20. Tijdens de dagen op zee zijn de kansen op het zien van walvissen groot. Ben getuige van de jaarlijkse vogeltrek van de Noordse stern en de Kleinste jager, die met ons de Evenaar oversteken (“de Lijn”).

m/v Plancius

m/v Plancius

Reisdatum:

22 apr. - 2 mei, 2020

Prijs:

1650 USD