Klapmuts

Regio: Arctis

Bestemmingen: Spitsbergen, Jan Mayen

Naam: Klapmuts, Engels: Hooded Seal (Cystophora cristata)

Lengte: 2 tot 2,5 meter.

Gewicht: 200 tot 300 kg.

Locatie: Noord Atlantische Oceaan en de Arctische Oceaan. Buiten het broedseizoen migreren ze ver zuidelijk, tot aan het Caribisch gebied.

Beschermingsstatus: Bedreigd.

Dieet: Schaaldieren, inktvis, vis, zeesterren en schelpdieren.

Voorkomen: Blauwgrijs met lichtere onderzijde. Zwart gezicht. Neusholte met een kap. Geklauwde flippers.

Hoe foerageren Klapmutsen?

Klapmutsen duiken over het algemeen tot diepten van ongeveer 100 tot 600 meter, gedurende maximaal 15 minuten per keer. Ze zijn echter waargenomen op een diepte van wel 1000 meter, gedurende een uur.

Zijn Klapmutsen sociaal?

Klapmutsen zijn solitair en zullen vaak andere zeehonden uit hun territorium verjagen. Ze komen alleen samen tijdens de paartijd.

Hoe snel kunnen Klapmutsen zwemmen?

Klapmutsen kunnen tijdens een spurt snelheden tot wel 27 km per uur bereiken.

Hoe zijn de paarrituelen van de Klapmuts?

Mannetjes Klapmutsen worden rond de leeftijd van 6 jaar geslachtsrijp, de vrouwtjes ergens tussen de 3 tot 6 jaar.

Het paarseizoen is tijdens de lente. De zeehonden bevinden zich meestal slechts gedurende 2 of 3 weken in het paargebied, gedurende welke tijd drachtige vrouwtjes werpen (na een draagtijd van 11 maanden) en er opnieuw gepaard wordt. Ze blijven nog kort hangen om te vervellen en gaan vervolgens op weg voor hun jaarlijkse migratie.

Mannelijke Klapmutsen tonen hun seksuele beschikbaarheid door hun neuskap, de zogenaamde muts, op te blazen. Wanneer opgeblazen ziet deze muts eruit als een roze-paarse ballon. Het is ook een agressief signaal voor andere mannen om zich terug te trekken.

Klapmuts pups zijn ongeveer 1 meter lang en 25 kg bij de geboorte. Ze worden gespeend na slechts 3 tot 5 dagen, met op dat moment een gewicht van 25 kg tot 45 kg, dankzij de moedermelk.

Hoe lang leven Klapmutsen?

Klapmutsen leven ongeveer 35 jaar.

Hoe groot is de wereldpopulatie van de Klapmuts?

Ruwe schattingen van de wereldwijde populatie Klapmutsen komen op ongeveer 592.100 (Uit 2006).

Hebben Klapmutsen natuurlijke vijanden?

Klapmutsen hebben Orka’s en IJsberen als vijand.

7 Bekende Klapmuts Feitjes

  • Klapmutsen hebben de kortste speenperiode van elk zoogdier.
  • Klapmutsen ontlenen hun naam aan hun unieke neusholtes met kap, die opgeblazen de vorm van een muts heeft.
  • Zeehonden met een muts zijn over het algemeen meer territoriaal dan andere zeehondensoorten en kunnen agressief worden wanneer ze zich in de verdedigingsmodus bevinden.
  • Klapmuts pups worden in het Engels ‘Blue-backs’ genoemd vanwege hun blauwzwarte verkleuring die ingewisseld wordt voor hun volwassen kleur wanneer ze ongeveer 14 maanden oud zijn.
  • De geslachtsnaam Cystophora komt van een Grieks woord dat "blaasdrager" betekent, uiteraard verwijzend naar de muts van de Klapmuts.
  • Klapmutsen zijn te vinden in vier hoofdgebieden:
    • Voor de kust van Newfoundland, Canada
    • De Golf van St. Lawrence
    • Straat Davis (voor de westkust van Groenland)
    • Nabij het eiland Jan Mayen (ten noordoosten van IJsland)
  • De muts van de mannetjes wordt ook onder water gebruikt als een soort herriemaker - wanneer deze wordt getrild, zendt deze geluiden uit die andere zeehonden van het territorium waarschuwen.

Interessant? Deel uw waardering: