Macaroniepinguïn

Macaroniepinguïn

Naam: Macaroniepinguïn (Eudyptes chrysolophus)

Lengte: 70 cm.

Gewicht: 5,5 kg

Verspreidingsgebied: Sub-Antarctisch en het Antarctic Peninsula

Beschermingsstatus: Kwetsbaar

Dieet: Krill, vis, schaaldieren, inktvis

Uiterlijk: Zwart, witte buik, zwarte gezicht, oranje kuif die terugloopt vanaf het midden van het voorhoofd

Wat eten Macaroniepinguïns?

Macaroniepinguïns brengen zo’n 6 maanden op zee door, zoekend naar vis, schaaldieren en inktvis. Net zoals andere pinguïnsoorten slikken ze een klein aantal steentjes in die ze als ballast gebruiken maar ook om de schelpen van de kleine schaaldieren die ze vangen te vermalen. Tijdens het paarseizoen is krill de belangrijkste voedselbron. Macaroniepinguïns eten naar schatting de grootste hoeveelheid zeeorganismen van alle zeevogels - ze consumeren jaarlijks meer dan 9.000.000 ton krill. Tijdens de jacht duiken ze gewoonlijk tussen de 15 en 70 meter diep maar er zijn duiken waargenomen van meer dan 100 meter. De duiken duren ongeveer 2 minuten.

Zijn Macaroniepinguïns sociaal?

Net zoals de meeste andere pinguïns vormen ook Macaroniepinguïns grote broedkolonies maar ze blijven ook in groepen om samen te jagen. Mannetjes tonen zich soms agressief tegenover andere mannetjes door elkaars snavel dicht te knijpen en elkaar te slaan met hun flippers. Om geen ruzie te krijgen stappen de pinguïns meestal langzaam door een kolonie, met hun kop ingetrokken op hun borst waardoor ze een niet-agressieve houding aannemen.

Hoe snel kunnen Macaroniepinguïns zich voortbewegen?

Macaroniepinguïns zwemmen normaal ongeveer 15 km per uur maar kunnen gedurende korte tijd tot wel 24 km per uur halen.

Hoe planten Macaroniepinguïns zich voort?

Vrouwelijke Macaroniepinguïns zijn geslachtsrijp na 5 jaar, mannetjes na 6. Tijdens de warmere Antarctische zomermaanden (vanaf ongeveer oktober) keren de Macaroniepinguïns terug naar hun kolonies, die soms meer dan 100.000 leden kunnen tellen. Van Macaroniepinguïns die al eerder gepaard hebben zal de meerderheid terugkeren naar hun vroegere partners. 

Het vrouwtje legt meestal twee eieren, het eerste kleinere ei wordt vaak weggedaan zodra er een tweede, meestal groter ei komt. De taak van het uitbroeden wordt verdeeld. De eerste 12 dagen blijven beide volwassen pinguïns samen het ei warmhouden. Dan vertrekt het mannetje gedurende 12 dagen om te gaan jagen, waarna hij het broeden overneemt zodat het vrouwtje kan gaan jagen. De partner die blijft broeden zal niet eten en kan zo tegen het einde van deze periode wel 40% van zijn of haar gewicht verliezen. 

Het ei komt na ongeveer 35 dagen uit. Tijdens de hier op volgende maand zal het mannetje het grootste deel van de tijd het kuiken beschermen tegen de elementen en roofvogels terwijl het vrouwtje gaat jagen. Net zoals bij andere pinguïns vormen ook de kuikens van Macaroniepinguïns een crèche om elkaar warm te houden en bescherming te zoeken, terwijl ondertussen de beschermende veren groeien die het pluizige kuikendons vervangen. Na ongeveer 2 tot 2½ maand keren alle pinguïns terug naar zee.

Hoe oud worden Macaroniepinguïns?

Gemiddeld worden Macaroniepinguïns 15-20 jaar oud.

Hoeveel Macaroniepinguïns zijn er?

De Macaroniepinguïn is de meest voorkomende pinguïn op aarde, de populatie wordt geschat op 9.000.000 broedparen. Echter doet zich in sommige populaties een afname voor over de afgelopen vier decennia, zeer waarschijnlijk veroorzaakt door de opwarming van de oceanen en door vervuiling.

Hebben Macaroniepinguïns vijanden?

Kuikens en eieren vormen een mogelijke prooi voor zeevogels zoals skua’s (jagers) en stormvogels. De volwassen pinguïns worden op zee gejaagd door verschillende soorten zeehonden en door Orka’s.

7 Interessante weetjes over Macaroniepinguïns

  • De naam ‘Macaroni’ verwijst naar de oranje pluimveren. ‘Macaroni’ was 18e-eeuwse Engelse straattaal voor een man die zich anders kleedde dan de mode dicteerde (net zoals in het liedje ‘Yanky Doodle’).
  • Macaroniepinguïns kunnen tot 400 km zwemmen om een goed jachtgebied te vinden.
  • Eudyptes’ is afgeleid van het Griekse woord voor ‘goede duiker’ en ‘chrysolophus’ komt van de woorden ‘gouden’ en ‘kuif’.
  • Net zoals de meeste pinguïns ruien Macaroniepinguïns één keer per jaar en vervangen dan hun oude veren door nieuwe.
  • De nesten van Macaroniepinguïns zijn de naam nest nauwelijks waardig, meestal zijn ze niet veel meer dan een uitgeschraapt kuiltje dat soms omrand wordt met een beetje plantenmateriaal.
  • Macaroniepinguïns zijn de grootste soort binnen het geslacht Eudyptes, de kuifpinguïns. 
  • Bij het voortbewegen springen Macaroniepinguïns eerder rond dan dat ze wandelen of schuifelen.

Interessant? Deel uw waardering:

Gerelateerde reizen

Falkland Islands – South Georgia – Elephant Island – Antarctica – de Zuidpoolcirkel
Tot 1800 USD korting

Falkland Islands – South Georgia – Elephant Island – Antarctica – de Zuidpoolcirkel

Ontmoet wel zes soorten pinguïns

HDS31-20. Deze Falkland Islands, South Georgia, and Antarctic Peninsula expeditiecruise is een ware droomreis voor natuurliefhebbers. De reis verkent een van de laatste echte wildernissen op aarde – een gebied van ongetemde, ruige schoonheid en een verrassend gevarieerd dierenleven.

m/v Hondius

m/v Hondius

Reisdatum:

24 feb. - 17 mrt., 2020

Prijs:

15350 USD

Atlantic Odyssey inclusief het Antarctisch Schiereiland

Bezoek een aantal van de meest afgelegen eilanden van de wereld!

PLA34-20. De Atlantic Odyssey zal vooral vogelliefhebbers zeker kunnen bekoren, de reis volgt voor een groot deel de vogeltrekroutes van bijvoorbeeld de Noordse stern en de Kleinste jager. Tijdens deze bijzondere expeditiecruise over de Atlantische Oceaan en dwars over de evenaar bezoekt u een aantal van de...

m/v Plancius

m/v Plancius

Reisdatum:

20 mrt. - 22 apr., 2020

Prijs:

op aanvraag

Atlantic Odyssey exclusief het Antarctisch Schiereiland

Bezoek een aantal van de meest afgelegen eilanden van de wereld.

PLA35-20. De Atlantic Odyssey bezoekt een aantal van de meest afgelegen eilanden van de wereld en volgt daarbij voor een groot deel de vogeltrekroutes van bijvoorbeeld de Noordse stern en de Kleinste jager maar ook de jaarlijkse migratie van een verscheidenheid aan walvissoorten.

m/v Plancius

m/v Plancius

Reisdatum:

29 mrt. - 22 apr., 2020

Prijs:

op aanvraag

St. Helena tot de Kaap Verdische Eilanden

Aanschouw de voorjaars vogeltrek

PLA36-20. Tijdens de dagen op zee zijn de kansen op het zien van walvissen groot. Ben getuige van de jaarlijkse vogeltrek van de Noordse stern en de Kleinste jager, die met ons de Evenaar oversteken (“de Lijn”).

m/v Plancius

m/v Plancius

Reisdatum:

22 apr. - 2 mei, 2020

Prijs:

1650 USD

Falkland Islands – South Georgia – Het Antarctisch Schiereiland

Ontmoet wel zes soorten pinguïns

PLA23-20. Deze Falkland Islands, South Georgia, and Antarctic Peninsula expeditiecruise is een ware droomreis voor natuurliefhebbers. De reis verkent een van de laatste echte wildernissen op aarde – een land van ongetemde, ruige schoonheid en een verrassend gevarieerd dierenleven.

m/v Plancius

m/v Plancius

Reisdatum:

2 dec. - 20 dec., 2020

Prijs:

12850 USD