Langstaart jager

Deze kleinste leden van de roofmeeuwfamilie maken in lef goed wat ze missen in grootte. Ze voeden zich vaak met vis die ze door andere vogels hebben laten vallen

Langstaart jager

Regio: Arctis

Bestemmingen: Groenland, Spitsbergen

Naam: Kleinste Jager, Langstaartjager (Stercorarius longicaudus)

Lengte: 40 tot 60 cm.

Gewicht: 230 tot 450 gram.

Locatie: Hoog-Arctische regio's. Overwintert in het zuiden van de Stille en Atlantische Oceaan.

Conserveringsstatus: Niet bedreigd.

Dieet: Vis, kleinere vogels, kleine zoogdieren, aas, fruit.

Uiterlijk: Witte buik, zwarte vleugels, grijze rug. Zwarte kap op het hoofd, gele wangen en nek. Lange stroomstaartveren. Donkere snavels.

Hoe voeden Kleinste Jagers zich?

Kleinste Jagers zijn pestkoppen; ze intimideren andere vogels die terugkeren naar huis nadat ze iets gevangen hebben. Ze dwingen de andere vogel om zijn vis te laten vallen, zodat de Kleinste Jagers het kunnen bemachtigen.

Tijdens het broedseizoen vertrouwen ze meer op het jagen op de knaagdierenpopulatie. Ze zweven boven hun prooi en duiken dan naar beneden om hun slachtoffer te overmeesteren en te doden.

Zijn Kleinste Jagers sociaal?

Kleinste Jagers die niet broeden, vormen soms kleine groepen zodat ze samen kunnen foerageren.

Hoe snel vliegen Kleinste Jagers?

Kleinste Jagers kunnen snelheden tot 50 km per uur bereiken.

Hoe verlopen de broedrituelen van Kleinste Jagers?

Kleinste Jagers bereiken geslachtsrijpheid op 3-jarige leeftijd.

Het broedseizoen begint in juni. Nesten bevinden zich op droge toendra's. De nesten zijn meestal niet meer dan een kuiltje in de grond, geplaatst om een goed zicht op de omgeving te hebben. Kleinste Jagers zijn zeer territoriaal en zullen indringers in hun gebied krachtig verjagen.

Hoeveel eieren er in een bepaald jaar worden gelegd, hangt af van de overvloed aan knaagdieren prooi in het gebied. Er worden maximaal 2 olijfbruine eieren gelegd. In jaren met weinig knaagdieren zullen sommige volwassenen helemaal niet proberen te paren.

De broedperiode duurt ongeveer 24 dagen. Kuikens kunnen ongeveer 2 dagen na het uitkomen het nest verlaten, wat hen in staat stelt om te rennen en zich te verbergen in vegetatie om roofdieren te vermijden. Het grootste deel van de opvoeding wordt gedaan door de vrouwelijke volwassenen, terwijl de mannetjes het grootste deel van de jacht- en territoriumverdedigingstaken op zich nemen.

De jongen vliegen uit (kunnen hun eerste vlucht nemen) ongeveer 25 dagen na het uitkomen.

Hoe lang leven Kleinste Jagers?

Kleinste Jagers leven ongeveer 9 jaar.

Hoeveel Kleinste Jagers zijn er vandaag?

Schattingen zijn moeilijk te vinden omdat de Jagers veel tijd op zee doorbrengen en hun broedcijfers enorm kunnen schommelen afhankelijk van de knaagdierenprooipopulatie in een bepaald jaar. Wereldwijde populatieschattingen variëren van 150.000 tot wel 5.000.000 individuen.

Hebben Kleinste Jagers natuurlijke vijanden?

Kleinste Jager eieren en jongen zijn prooi voor Arctische vossen en verschillende knaagdieren.

7 Prachtige Feiten over Kleinste Jagers

  • Kleinste Jagers zijn de kleinste leden van de Jager-familie.
  • Tot de helft van de lengte van Kleinste Jagers kan bestaan uit hun staart (inclusief hun stroomstaarten). De staarten kunnen tot ongeveer 30 cm lang zijn.
  • Er zijn 2 ondersoorten van Kleinste Jagers:
    1. Stercorarius longicaudus pallescens – Groenland, Noord-Amerika, Oost-Siberië
    2. Stercorarius longicaudus longicaudus – Rusland, Noord-Scandinavië
  • De lange stroomstaarten (uitgerekte centrale staartveren) zijn alleen aanwezig bij broedende volwassenen. Ze verdwijnen buiten het broedseizoen.
  • Kleinste Jagers broeden het verst naar het noorden van alle noordelijk broedende Jager-soorten.
  • Kleinste Jagers zijn ook de meest wijdverspreide van de noordelijk broedende soorten.
  • Kleinste Jagers brengen bijna hun hele leven op zee door en keren alleen terug naar het droge land om te broeden.

Gerelateerde reizen

Van St. Helena naar Kaapverdië

De noordelijke voorjaarstrek aanschouwen

HDS32-25 Tijdens de dagen op zee is de kans op een ontmoeting met walvissen groot. Beleef de noordelijke voorjaarstrek van vogels zoals de Noordse Sterns en de kleinste jagers die samen met ons de evenaar ("de lijn") oversteken.

m/v Hondius

m/v Hondius

Reisdatum:

15 apr. - 25 apr., 2025

Ligplaatsen starten vanaf:

2350 USD

Can be booked in combination only

Meer info

Van St. Helena naar Kaapverdië

De noordelijke voorjaarstrek aanschouwen

PLA33-26 Tijdens de dagen op zee is de kans op een ontmoeting met walvissen groot. Beleef de noordelijke voorjaarstrek van vogels zoals de Noordse Sterns en de kleinste jagers die samen met ons de evenaar ("de lijn") oversteken.

m/v Plancius

m/v Plancius

Reisdatum:

24 apr. - 4 mei, 2026

Ligplaatsen starten vanaf:

2450 USD

Can be booked in combination only

Meer info

Noord Spitsbergen, Arctische lente, Hike & Sail

Verken de kusten en zeeën van een verbazingwekkend Arctisch eiland

RVR08-26 Aan het einde van de lange Arctische winter zit het voorjaar al in de lucht. Hoewel het klimaat nog volop winters is (met sneeuw bedekte bergen en kustgebieden, met temperaturen van rond de -10 graden Celsius) zijn veel pooldieren al aanwezig. Het is...

s/v Rembrandt Van Rijn

s/v Rembrandt van Rijn

Reisdatum:

29 mei - 5 jun., 2026

Ligplaatsen starten vanaf:

op aanvraag

Loading