Regio: Antarctica

Bestemmingen: Ascension Eiland

Naam: Bonte stern, Engels: Sooty Tern, Wideawake Tern (Onychoprion fuscatus)

Lengte: 35 cm.

Gewicht: 150 tot 240 gram.

Locatie: Wereldwijde tropische oceanen.

Beschermingsstatus: Niet bedreigd.

Dieet: Vis, kleine inktvissen.

Voorkomen: Zwarte rug en hoofd, witte onderkant. Gevorkte zwarte staart en zwarte poten. Een witte vlek op de snavel.

Hoe foerageren Bonte sterns?

Bonte sterns zijn ondiepe jagers, die hun voedsel van net onder het wateroppervlak plukken. Ze zijn vaak te vinden in gebieden waar grotere zeeroofdieren prooivissen naar het wateroppervlak drijven.

Zijn Bonte sterns sociaal?

Bonte sterns zijn behoorlijk sociaal. Hun pelagische (leven op zee) activiteiten zijn moeilijk te bestuderen, maar wanneer ze aan land komen voor het broedseizoen, kunnen ze kolonies vormen van meer dan 1 miljoen individuen.

Hoe snel vliegen Bonte sterns?

Bonte sterns kunnen snelheden tot 40 km per uur bereiken.

Hoe zijn de paarrituelen van de Bonte stern?

Bonte sterns worden geslachtsrijp rond hun 6e jaar. Het broedseizoen hangt af van de locatie van de broedkolonie; op sommige broedplaatsen wordt het hele jaar door gebroed.

De sterns brengen het grootste deel van hun leven door op zee en komen slechts aan land voor het broedseizoen. Ze arriveren ongeveer 2 maanden voordat de eieren gelegd worden op land en maken hun nesten op koraal- of rotseilanden. De nesten worden in kleine holtes in de grond gemaakt.

De vogels maken elkaar zowel in de lucht als op de grond het hof, waarbij de vogels voor elkaar paraderen en buigen.

Er worden 1 tot 3 eieren gelegd, meestal slechts 1. De incubatietijd bedraagt ongeveer een maand, waarbij beide ouders op het ei broeden. Wanneer het te warm is, positioneren de ouders zich om beurten in de zon om zo het nest in de schaduw zetten en daarmee het broedsel koeler te houden.

Wanneer de eieren zijn uitgekomen, brengen de ouders de eerste 2 maanden vis naar de kuikens, waarna de jongen uitvliegen. Na hun eerste vlucht blijven de jonge vogels gedurende nog eens 2 of 3 weken rond de kolonie hangen; de kolonie gaat daarna terug naar zee.

Hoe lang leven Bonte sterns?

Bonte sterns worden ongeveer 30 jaar in het wild.

Hoe groot is de wereldpopulatie van de Bonte stern?

Wereldwijde schattingen van de Bonte stern populatie liggen op meer dan 21.000.000.

Hebben Bonte sterns natuurlijke vijanden?

De broedplekken van de bonte stern zijn kwetsbaar voor ratten en katten. Broedkolonies op Bird Island werden verwoest door een invasie van de Anoplolepis longipes mier.

7 bekende Bonte stern feitjes

  • Een van de Engelse namen voor de Bonte stern; "Wideawake Tern" komt van de doorlopende roep die klinkt van een Bonte stern kolonie.
  • De Hawaiaanse naam "Ewa Ewa" betekent in wezen "kakofonie".
  • Bonte sterns brengen het overgrote deel van hun leven door op zee. Ze kunnen tot wel 10 jaar wegblijven van het land (buiten het broeden).
  • Ze worden soms echter door harde wind het land op geblazen.
  • Bonte sterns doen soms tijdens het vliegen een 1 tot 2 seconden durend dutje. Dit is nodig omdat ze niet op het water kunnen drijven en op volle zee ook niet ergens aan land kunnen gaan om te slapen.
  • De veren van de Bonte stern zijn niet waterdicht en kunnen daarom doordrenkt worden met water. Ze brengen daarom een groot deel van hun tijd op zee vliegend door.
  • Bonte stern kolonies zijn zo lawaaierig dat het tegen OSHA (Occupational Safety & Health Administration of de U.S.) -normen is dat werknemers langer dan een half uur aan het luide geluid worden blootgesteld.

Gerelateerde reizen

Atlantic Odyssey inclusief het Antarctisch Schiereiland

Bezoek een aantal van de meest afgelegen eilanden van de wereld!

HDS31A22 De Atlantic Odyssey is een genot voor vogelaars als we de trekroutes volgen van soorten zoals de Arctic Tern & de Long-tailed Skua. We bezoeken enkele van de meest afgelegen eilanden in de wereld terwijl we de Atlantische Oceaan en de evenaar oversteken.

m/v Hondius

m/v Hondius

Reisdatum:

11 mrt. - 15 apr., 2022

Prijs:

12350 USD

Atlantic Odyssey exclusief het Antarctisch Schiereiland

Bezoek een aantal van de meest afgelegen eilanden van de wereld.

HDS32A22 De Atlantic Odyssey bezoekt een aantal van de meest afgelegen eilanden van de wereld en volgt daarbij voor een groot deel de vogeltrekroutes van bijvoorbeeld de Noordse stern en de Kleinste jager maar ook de jaarlijkse migratie van een verscheidenheid...

m/v Hondius

m/v Hondius

Reisdatum:

24 mrt. - 15 apr., 2022

Prijs:

7800 USD

St. Helena tot de Kaap Verdische Eilanden

Aanschouw de voorjaars vogeltrek

HDS33-22 Tijdens de dagen op zee zijn de kansen op het zien van walvissen groot. Ben getuige van de jaarlijkse vogeltrek van de Noordse stern en de Kleinste jager, die met ons de Evenaar oversteken (“de Lijn”).

m/v Hondius

m/v Hondius

Reisdatum:

15 apr. - 24 apr., 2022

Prijs:

1950 USD

Atlantic Odyssey, incl. Antarctic Peninsula

Visit several of the remotest islands in the world!

JNS33-23 The Atlantic Odyssey is a bird-watcher’s delight as we cross paths with the migratory routes of species such as the Artic Tern & the Long-tailed Skua. We visit some of the most remote islands in the world while crossing the Atlantic and the Equator.

m/v Janssonius

m/v Janssonius

Reisdatum:

16 mrt. - 16 apr., 2023

Prijs:

12800 USD

Atlantic Odyssey, excl. Antarctic Peninsula

This far-ranging expedition voyage sails the breadth of the Atlantic, viewing the changing celestial bodies as we cross the equator

JNS34-23 The Atlantic Odyssey cruise visits some of the remotest islands in the world, crossing the migratory paths of Arctic Terns, Long-tailed Skuas, other birds, and a variety of whales as they make their annual expeditions north for the breeding season.

m/v Janssonius

m/v Janssonius

Reisdatum:

25 mrt. - 16 apr., 2023

Prijs:

8100 USD

Loading