Regio: Arctis

Bestemmingen: Groenland

Naam: Narwal (Monodon monoceros)

Lengte: 4 tot 5.5 meter (zonder slagtand). De slagtand (alleen bij de mannetjes) kan 1.5 tot 3 meter lang worden.

Gewicht: 800 tot 1.600 kg, mannetjes zijn het grootst.

Verspreidingsgebied: Noordpoolgebied

Beschermingsstatus: Gevoelig

Dieet: Vis, garnalen, zeekatten (sepia), inktvis.

Uiterlijk: Grijs, gevlekt. Geen rugvin. Alleen mannelijke Narwallen hebben een lange slagtand (soms twee).

Hoe voeden Narwallen zich?

Tijdens de winters blijven Narwallen in ondiepere wateren om zich met bentische vissoorten te voeden, dit zijn vissen die boven de bodem van de zee leven. Tijdens de polaire zomers migreren ze naar de open oceaan waardoor er ook andere vissoorten op het menu komen te staan zoals kabeljauw en heilbot. 

Narwallen duiken tot wel 1500 meter diep en kunnen tot 25 minuten onderwater blijven. Deze diepe duiken, een van de diepste duiken ooit geregistreerd bij een zoogdieren, kunnen ze tot 15 keer per dag herhalen. Omdat Narwallen geen goed ontwikkelde tanden in hun mond hebben wordt verondersteld dat ze hun prooi opzuigen en in zijn geheel doorslikken.

Zijn Narwallen sociaal?

Narwallen vormen verschillende groepen van 5 tot 20 soortgenoten. Sommige groepen bestaan alleen uit moeders met hun jongen en andere bestaan alleen uit mannelijke dieren. Tijdens de zomer komen deze kleine groepen soms samen tot grotere groepen van 500 tot 1000 walvissen.

Hoe snel zwemmen Narwallen?

Narwallen kunnen, voor zover bekend, tot 160 km per dag reizen tijdens de migratie. Hun gemiddelde snelheid bedraagt dan ongeveer 6.5 km per uur.

Hoe planten Narwallen zich voort?

Mannelijke Narwallen zijn geslachtsrijp bij 12 jaar, vrouwtjes bij ongeveer 7 jaar. De vrouwtjes brengen gemiddeld één kalf per drie jaar ter wereld. Het paarseizoen begint in april en loopt door tot eind mei. De draagtijd duurt ongeveer 14 maanden, wat betekent dat het vrouwtje pas bevalt rond juni in het volgende jaar. Ze brengt slechts één enkel kalf ter wereld. De kalveren zijn ongeveer 1.5 meter lang met een donkergrijze huid, welke lichter wordt naarmate ze ouder worden. De kalveren leven zo’n 20 maanden op de vetrijke melk van hun moeder.

Hoe oud worden Narwallen?

Narwallen kunnen in het wild tot 50 jaar oud worden.

Hoeveel Narwallen zijn er?

En ruwe schatting is dat er momenteel zo’n 75.000 Narwallen zijn.

Hebben Narwallen natuurlijke vijanden?

Jonge Narwallen zijn een prooi voor IJsberen die in het pakijs bij de luchtgaten jagen. Narwallen vormen ook een prooi voor Orka’s. Regelmatig stikken Narwallen onder het ijs, vooral wanneer ze te lang wachten om naar het zuiden te migreren en de poolwinter grote wateroppervlakten doet dichtvriezen.

7 Interessante weetjes over Narwallen

  • De nauwste verwant van de Narwal is de Beloega, de Witte walvis. Beiden behoren tot de Monodontidae familie.
  • De beroemde Eenhoorn-achtige hoorn of slagtand van de Narwal is eigenlijk een hoektand.
  • Anders dan de meeste walvissen of dolfijnen is de nek van de Narwallen een gewricht en niet stijf of samengesteld, wat betekent dat hij zijn kop apart van zijn lichaam kan bewegen, net als de Beloega.
  • De naam ‘Narwal’ komt van het Oudnoorse woord nár wat ‘lichaam’ betekent, omdat de gevlekt-grijze verschijning van de walvis lijkt op die van verdronken zeelui.
  • De wetenschappelijke naam Monodon Monoceros komt van het Grieks en betekent ‘één-tand één-hoorn’.
  • Er zijn aanwijzingen dat Narwallen en Beloega’s soms samen paren.
  • De hoorn of slagtand is een zintuig. Zeewater stroomt langs een aantal minuscule gangetjes in de hoorn en een signaal wordt dan naar het ‘smaak’-centrum getransporteerd aan de basis van de hoorn. Daar sturen zenuwuiteinden signalen naar het brein van de Narwal over de chemische samenstelling van het water rondom het dier. Op deze manier ‘proeft’ de Narwal zijn omgeving, bijvoorbeeld om voedsel te ontdekken of over de aanwezigheid van vrouwtjes die klaar zijn om te paren.

Interessant? Deel uw waardering:

Gerelateerde reizen

Chevron

Scoresby Sund, Aurora borealis

RVR27-18. Een reis in het grootste fjord-systeem ter wereld, de Scoresby Sund in Oost-Groenland. We varen langs de ruige en vergletsjerde Volquart Boons kust en gaan aan land bij Danmarks Ø, waar we de resten kunnen bekijken van een Inuit nederzetting die 200 jaar geleden werd verlaten. Op de toendra van Jame...

Reisdatum:

25 aug - 5 sep, 2018

Prijs:

op aanvraag