Witsnuitdolfijn

Witsnuitdolfijn

Naam: Witsnuitdolfijn, Engels: White-beaked dolphin (Lagenorhynchus albirostris)

Lengte: 2 tot 3 meter.

Gewicht: 180 tot 350 kg.

Locatie: De noord Atlantische Oceaan.

Beschermingsstatus: Niet bedreigd.

Dieet: Vis, schaaldieren, cefalopoden.

Voorkomen: Korte, witte snuit. Gebogen rugvin. Het lichaam is donkergrijs of zwart met witte vlekken. Witte of lichtgekleurde banden langs de flanken.

Hoe foerageren Witsnuitdolfijnen?

Bij het jagen op vis aan het wateroppervlak kunnen de dolfijnen samenwerken om de vis bij elkaar te drijven, waardoor het gemakkelijker wordt ze te vangen. Wanneer ze individueel foerageren gaan ze naar de zeebodem om bodemdieren te jagen, ze duiken dan meestal niet dieper dan 700 meter.

Zijn Witsnuitdolfijnen sociaal?

Witsnuitdolfijnen zijn niet alleen erg sociaal met dolfijnen, maar ook met Orka’s, Bultruggen, Dwergvinvissen en Gewone vinvissen, waarmee ze soms ook samen foerageren.

Ze leven en zwemmen over het algemeen in groepen van minder dan 30, maar deze groepen kunnen soms ook samensmelten tot supergroepen van wel 1.500 individuen.

Witsnuitdolfijnen zijn ook speels en nieuwsgierig bij mensen en zullen vaak boten benaderen en ermee spelen.

Hoe snel zwemmen Witsnuitdolfijnen?

Witsnuitdolfijnen kunnen snelheden tot wel 45 km per uur bereiken.

Hoe zijn de paarrituelen van de Witsnuitdolfijn?

Witsnuitdolfijnen zijn rond hun 7de jaar geslachtrijp. Het paarseizoen vindt plaats gedurende de zomermaanden (van mei tot september) en aangezien de draagtijd 11 maanden tot een jaar is, vindt de paring kort na de geboorte plaats.

De kalveren zijn ongeveer 1 meter lang en wegen ongeveer 40 kg.

Hoe lang leven Witsnuitdolfijnen?

De levensverwachting van Witsnuitdolfijnen is onbekend. Dolfijnen leven in het wild over het algemeen ongeveer 40 jaar.

Hoe groot is de wereldpopulatie van de Witsnuitdolfijn?

De wereldpopulatie Witsnuitdolfijnen is vrijwel onbekend maar wordt ruwweg geschat op ten minste 100.000.

Hebben Witsnuitdolfijnen natuurlijke vijanden?

De enige roofdieren die op witsnuitdolfijnen jagen zijn Orka's en grotere haaien.

7 Bekende Witsnuitdolfijnen Feitjes

  • De geslachtsnaam Lagenorhynchus komt van het Latijnse woord lagenos wat 'fles' betekend, rhynchos betekent 'snavel'.
  • Zijn wetenschappelijke naam albirostris betekent ‘witte snavel.’
  • De Witsnuitdolfijnen is de grootste soort van het geslacht Lagenorhynchus.
  • Er is geobserveerd dat Witsnuitdolfijnen soms walvissen lastigvallen, mogelijk om deze sneller te laten zwemmen. Hierdoor ontstaat een kielzog voor de dolfijnen waardoor deze sneller kunnen zwemmen.
  • Elke dolfijn heeft met zijn akoestische klikken en fluittonen een iets ander toonbereik waardoor andere dolfijnen in de groep kunnen begrijpen welke individu er op dat moment communiceert.
  • Die klikken en fluittonen kunnen een breed scala aan dingen betekenen - dat een dolfijn wil paren, dat er gevaar is, dat het voedsel heeft gevonden, enzovoort.
  • Witsnuitdolfijn groepen, ook wel een ‘pod’ genoemd, zijn meestal gescheiden door geslacht. Alle mannelijke pod’s worden een "alliantie" genoemd, terwijl een volledig vrouwelijke pod een "party" wordt genoemd.

Interessant? Deel uw waardering: